Sinergijskim djelovanjem unaprijediti poslovni ambijent

Dodajte komentar

Skupština Privredne komore Crne Gore verifikovala je 19. jula odluke o izboru članova 13 odbora udruženja koje je donio Upravni odbor na sjednici 7. jula. Donijeta je Odluka o raspisivanju izbora za članove Skupštine Privredne komore Crne Gore i prezentovani su rezlutati istraživanja o poslovnom ambijentu.

Posljednju redovnu sjednicu aktuelnog saziva vodio je predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović, a u radu su, pored članova, učestvovali predsjednica Komore dr Nina Drakić, potpredsjednici Pavle D. RadovanovićDragan Kujović i Nikola Vujović, te generalni sekretar Mitar Bajčeta.

U fokusu izlaganja predsjednice Komore dr Nine Drakić bilo je istraživanje o poslovnom ambijentu koje je ova asocijacija sprovela od februara do aprila, obuhvativši 382 kompanije. Prema njenim riječima, prvi put je rađeno istraživanje koje kvantifikuje osam oblasti poslovnog ambijenta i ono će biti polazni dokument za razgovore na ovu temu sa donosiocima odluka.

Kompanije su poslovni ambijent prije pandemije ocijenile sa 3,05 na skali do 5, dok je početkom godine ocjena bila 2,42, sa tendencijom pada do kraja 2023, što je izuzetno upozoravajuće. Rezultati su pokazali da postoji prostor za unapređenje u svim oblastima ambijenta, uključujući poreski sistem, javne nabavke, tržište rada, infrastrukturu, administraciju, vladavinu prava, digitalizaciju i pristup finansiranju.

– Najnižu ocjenu 1,68 privrednici su dali za pristup izvorima finansiranja. Većina ispitanika smatra da bi trebalo kreirati nove izvore finansiranja rizičnih i novih kredita, te proširiti izbor I izvore finansiranja. Takođe, većina ispitanika smatra da je neophodno ići u pravcu osnivanja kreditno-garantnog fonda ili razvojne banke. Najvišom ocjena je dodjeljena za oblast digitalizacije što pokazuje razumijevanje biznis zajednice o njenoj važnosti za poslovni razvoj i unapređenje procesa koji su preduslovi napretka ekonomije – kazala je predsjednica Drakić, dodajući da privrednike ohrabruje informacija o potencijalnoj transformaciji IRF-a u razvojnu banku.

Predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović kazao je da je neophodno poslati snažnu poruku donosiocima odluka da uvaže interese privrede kako bi se u narednom periodu kreirao što bolji poslovni ambijent koji će, između ostalog privući direktne strane investicije.

– Ovo istraživanje treba da bude polazna osnova rješavanja problema koji se odnose na biznis ambijent kroz sinergijsko djelovanje Vlade i Komore koja je pravi reprezent crnogorske privrede – ocjenjuje on.

Privrednici su tokom diskusije naglasili potrebu da se privrednim temama u društvu vrati mjesto koje zaslužuju, kao i da razvoj preduzetništva treba da bude u fokusu, kako bi mladi ljudi bili motivisani za otvaranje novih biznisa i zasnivanje karijera u privredi. Istraživanje Privredne komore ocijenili su dobro strukturiranom i relevantnom osnovom za razgovore sa Vladom, kao i za praćenje trendova razvoja poslovnog ambijenta. Njihov je nepodijeljeni stav da je neophodno raditi na snažnoj promociji ove publikacije, dok je predsjednica najavila da će istraživanje biti upućeno kako crnogorskim tako i međunarodnim partnerima Privredne komore.

Verifikovane su odluke Upravnog odbora o izboru članova 13 odbora udruženja Privredne komore.

Odbori udruženja su osnovni oblik organizovanja i rada u Privrednoj komori granski povezanih članica radi ostvarivanja zajedničkih interesa pojedinih grana privrede. U Komori djeluju udruženja turizma i ugostiteljstva, poljoprivrede i prehrambene industrije, metalurgije i metaloprerađivačke industrije, bankarstva i drugih finansijskih organizacija i osiguranja, šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti, energetike i rudarstva, građevinarstva i industrije građevinskih materijala, informacionih i komunikacionih tehnologija, komunalne privrede, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, saobraćaja, špeditera i trgovine.

Odluku o raspisivanju izbora za članove odbora udruženja donio 9. maja. Predsjednik Skupštine Banović je naglasio da se pri izboru članova u odbore udruženja vodilo računa o njihovoj strukturi (mala, srednja, velika preduzeća), uticaju na privredu, odgovarajućoj granskoj i teritorijalnoj zastupljenosti, ekonomskoj snazi, do sada iskazanoj spremnosti da učestvuju u radu Komore i ispunjavanju obaveza ustanovljenih Zakonom, Statutom i opštim aktima ove asocijacije. Članovi Odbora udruženja biraju se na period od četiri godine.

Na kraju sjednice, predsjednica Drakić je pozvala privrednike da učestvuju u radu predstojećeg Bjelopoljskog biznis foruma koji se četvrti put organizuje u tom gradu, a prvi put uz podršku Privredne komore i Investiciono razvojnog fonda. Skup koji će u fokusu imati privredu sjevernog regiona održaće se  27. i 28. jula u hotelu „Franca“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *