Nova pravila: ECB će tražiti od banaka da daju dostavljaju podatke o likvidnosti

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) tražiće od banaka da dostavlaju nedjeljne podatke o likvidnosti od septembra kako bi mogla sprovoditi češće provjere njihove spremnosti na potencijalne šokove kako kamatne stope rastu, rekao je u subotu šef supervizora ECB-a.

U intervjuu koji je objavio Milano Finanza, Andrea Enria je rekao da su evropske banke jače nego prije, ali da su finansijska tržišta i dalje u “delikatnoj fazi” zbog ukrajinskog rata, veće inflacije i brzog rasta kamatnih stopa.

Svi ovi faktori mogu povećati rizike likvidnosti i finansiranja, rekao je Enria, dodajući da će ECB biti veoma fokusirana na to u stres testovima i drugim supervizorskim procesima koji su u toku.

“Odlučili smo da bankama, počevši od septembra, šaljemo zahtjev za informacijama na sedmičnoj bazi, kako bismo imali svježije podatke koji će nam omogućiti da bolje pratimo kretanja likvidnosti”, rekao je Enria.

Trenutno su banke dužne da dostavljaju informacije o likvidnosti ECB-u na mjesečnoj osnovi.

Rezultati stres testova banaka biće objavljeni u narednih nekoliko dana, a Enria je rekao da će oni pokazati da se evropski zajmodavci mogu suočiti s potencijalnom finansijskom krizom na snažnijim osnovama, s višim nivoima kapitala i solidnijom i pouzdanijom imovinom.

Upitan da li u Italiji postoji potreba za trećom velikom bankarskom grupom pored UniCredita i Intesa Sanpaolo, Enria je rekao da postoji margina za dalju konsolidaciju kao i u drugim evropskim zemljama članicama.

Izvor: Reuters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *