U Tehnopolisu održan sastanak pod nazivom “Perspektive razvoja plave ekonomije“.

Dodajte komentar

Danas je u prostorijama Inovaciono preduzetničkog centara Tehnopolis održan sastanak pod nazivom “Perspektive razvoja plave ekonomije“.

Događaj je organizovan u okviru  međunarodnog projekta „Plavi pametni rast S3 u Jadransko-jonskog regiji” (“Blue Growth Smart Adriatic Ionian S3- BLUEAIR“), koji kofinansira Evropska Unija u sklopu „Interreg V-B Adriatic-Ionian programme” – ADRION programa, a sprovode ga 11 partnerskih organizacija i 20 pridruženih partnera iz Jadransko-jonskog regiona. Uz Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, partneri iz Crne Gore su Privredna komora i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Glavni cilj događaja je bio predstavljanje rezutata BlueAir projekta – BlueAir inovativne strategije, BlueAir inovativne zajednice, kao i Procesa otkrivanja preduzetničkih potencijala u okviru plave ekonomije (EDP).

G-din Božidar Čolaković, Saradnik menadžerke za upravljanje projektima – IPC Tehnopolis je naglasio da je cilj kreirane BlueAir inovativne strategije da obezbijedi pravac, koherentnost i optimizaciju resursa, što će omogućiti da stejkholderi napreduju u konkurentskim okruženjima, uz očuvanje održivosti životne sredine i prirodnih staništa.

G-din Čolaković je takođe istakao formiranje BlueAir inovativne zajednice koja predstavlja otvorenu platformu za unaprjeđenje i pojednostavljenje saradnje u oblasti inovacija na teritorijalnom i makroregionalnom nivou sa ciljem ubrzanog razvoja plave ekonomije u Jadranskom i Jonskom regionu.

Govoreći o Procesu otkrivanja preduzetničkih potencijala u okviru plave ekonomije, G-đa Ana Filipović, Samostalna savjetnica u Sektoru za projekte Privredne komore je kazala da on predstavlja centralni element Strategije pametne specijalizacije i ima za cilj da odredi kako se biraju i razvijaju regionalni ili nacionalni prioriteti za ulaganja u istraživanje i inovacije tokom vremena.

Glavni ciljevi BlueAir projekta su podrška razvoju inovacionog sistema u Jadransko-jonskom regionu, unaprjeđenje kompetencija aktera u oblasti plavog rasta, identifikovanje sektora od makro-regionalnog interesa i korišćenje potencijala za transnacionalnu saradnju.

Projekat BlueAir je finansiran u okviru programa Interreg ADRION koji se finansira iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *