Barska plovidba uplatila ratu Kinezima, Crnogorskoj treba pomoć države

Dodajte komentar

Barska plovidba uplatila je ove sedmice iz sopstvenih sredstava ratu kredita od 1,86 miliona dolara kineskoj Exim banci, saopšteno je Pobjedi iz barske kompanije.

Za razliku od nje Crnogorska plovidba još uvijek nije uplatila kineskoj banci ratu kredita od 2,51 miliona dolara, koja dospijeva sjutra. Iz ove kompanije su našoj redakciji kazali da će se isplata rate kredita obaviti, kroz nekoliko uplata, u periodu od mjesec dana od dana dospjeća. Iz Crnogorske plovidbe najavili su da neće sami iz sopstvenih sredstava moći platiti julske obaveze prema Kinezima, što znači da će im pri isplati biti potrebna finansijska pomoć države, odnosno Vlade. Brodarske kompanije vraćaju kineskoj banci kredita uzete za kupovinu četiri broda ,,Bar“, ,,Budva“, ,,Kotor“ i ,,Dvadeset prvi maj“. -Kompanija Crnogorska plovidba neće moći u cjelosti sama isplatiti ratu kredita, već će to uraditi u iznosu od oko 50 odsto – kazali su iz kotorske kompanije.

Naredna rata u januaru

Oni su dodali da sljedeća rata kredita od 2,47 miliona dolara dospijeva 21. januara naredne godine. -Do sada je, što kroz učešće, što kroz kredit, ukupno otplaćeno, na ime kupovine

brodova oko 59,1 milion dolara, od čega je Crnogorska plovidba uplatila nekih 23,5, a Vlada oko 35,6 miliona dolara – precizirali su iz ove državne brodarske kompanije.

Do otplate cjelokupnog kredita sa kamatom, Crnogorskoj plovidbi je ostalo još oko 9,8 miliona dolara, a zadnja rata kredita dospijeva za plaćanje 21. januara 2025. godine. Brodovi Crnogorske plovidbe su dati u najam pomorskoj kompaniji iz Sjedinjenih Američkih Država, brod ,,Kotor“ od 22. juna prošle godine a brod ,,Dvadeset prvi maj“ od 24. oktobra prošle godine.

Za razliku od Crnogorske plovidbe, Barska plovidba je već otplatila julsku obavezu kredita prema Exim banci. -Rata je iznosila 1,86 miliona dolara i platili smo je u ponedjeljak. Ratu kredita smo platili iz sopstvenih sredstava – kazali su Pobjedi iz barske kompanije. Naredna rata dospijeva 21. januara naredne godine i iznosi 1,85 miliona dolara. -Kompanija će nastojati da i plaćanje naredne rate obezbijedi iz sopstvenih sredstava, ali sve zavisi od buduće ugovorene najamnine – rekli su iz Barske plovidbe. Iz barske kompanije saopšteno je da su do sada uplatili Exim banci 25,72 miliona dolara. -U iznosu od 25,72 miliona dolara koji je plaćen Exim banci uključen je i iznos od šest miliona eura koje je država Crna Gora uplatila u toku 2019. i 2020. godine Barskoj plovidbi kao nedostajuća sredstva za izmirenje kredita – precizirali su iz Barske plovidbe.

Preostale obaveze

Iz Barske plovidbe su podsjetili da je kupovna cijena dva broda ,,Bar“ i ,,Budva“ bila 46,4 miliona dolara. -Poslije uplate posljednje (julske) rate kredita naša preostala obaveza je 32,37 miliona dolara, a poslednja rata dospijeva 21. janura 2033. godine i iznosi 1,56 miliona dolara – precizirali su iz barske kompanije. Unajmitelj brodova ,,Bar“ i ,,Budva“ je pomorska kompanija Norden iz Danske.

Brodovi Crnogorske plovidbe ,,Kotor“ i ,,Dvadeset prvi maj“ kupljeni su 2012. godine, preko kredita Exim banke. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara. Brodovi Barske plovidbe ,,Bar“ i ,,Budva“ su kupljeni 2012. godine, a njihova izgradnja završena je 2014. godine u brodogradilištu Jinling u Kini. Preuzeti su 18. septembra i 8. oktobra 2014. godine, kada je i otpočeto njihovo komercijalno eksploatisanje. Iznos kredita za kupovinu oba broda je 46,4 miliona dolara sa kamatnom stopom od dva odsto, rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina. Crnogorska plovidba je u stopostotnom vlasništvu države, dok je u Barskoj plovidbi država vlasnik oko 52 odsto akcija.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *