Skoro dvije godine savjetuje direktore konkurentske firme?

Dodajte komentar

Predsjednik Odbora direktora Montekarga Miroslav Brajović već skoro dvije godine obavlja i funkciju savjetnika izvršnog direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG). Oba preduzeća su državna, oba preduzeća su nastala segmentiranjem jedinstvene željeznice. Montekargo se bavi prevozom tereta, a ŽPCG prevozom putnika.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije vidjela konflikt interesa prilikom davanja mišljenja za angažovanje Brajovića na mjesto savjetnika direktora u ŽPCG.

Brajovića, koji je funkcioner DF-a, imenovala je vlada Zdravka Krivokapića u Odbor direktora Montekarga početkom marta 2021. godine, a odmah nakon toga ga je odbor izabrao za predsjednika tog tijela. Devet mjeseci nakon tog imenovanja, 1. decembra 2021. godine, tadašnji izvršni direktor ŽPCG Slaven Šestović postavio je Brajovića za svog savjetnika. Šestović je smijenjen u martu ove godine, ali je Brajović, kako nam je potvrđeno iz ŽPCG, i dalje ostao na poziciji savjetnika d irektora. Sada funkci ju izvršnog d irektora u Prevozu obavlja Ilinka Pavićević.

“Dan se ovim bavio i ranije i slao pitanja i Montekargu i ŽPCG i ASK-u, kako Brajović može da obavlja ove dvije funkcije i da li je u konfliktu interesa. ŽPCG i Montekargo su od ASK tražili mišljenje prije imenovanja.

ASK im je, kako piše u rješenju te Agencije, kazala da Brajović ne može bez odobrenja Montekarga da bude imenovan za savjetnika u Prevozu jer je u pitanju konkurentsko preduzeće. Time bi se, kako su naveli, prekršio član 7 stav 5 Zakona o sprečavanju korupcije. Nakon toga je Odbor direktora Montekarga, u kome je Brajović predsjednik, dao odobrenje da Brajović bude zaposlen na radnom mjestu savjetnika izvršnog direktora ŽPCG, odnosno, kako piše u rješenju, da bude zaposlen ili na drugi način angažovan u konkurentskom društvu.

Nakon što je ASK dostavljeno odobrenje od Montekarga, direktorica ASK Jelena Perović je donijela rješenje da nema smetnji da Brajović bude zaposlen na poziciji savjetnika izvršnog direktora ŽPCG.

-Miroslav Brajović je na mjesto savjetnika izvršnog direktora imenovan 1.12.2021. godine i i dalje obavlja tu funkciju. Željeznički prevoz obratio se Agenciji za sprečavanje korupcije dopisom br. 02-01-1653 od 3.8.2021. godine za mišljenje i utvrđivanje eventualnog postojanja sukoba interesa u vezi sa imenovanjem Miroslava Brajovića za savjetnika izvršnog direktora. Agenciji za sprečavanje korupcije se obratio i Montekargo dopisom broj 02-01-1656 od 4.8.2021. godine. Dopisom Agencije za sprečavanje korupcije br.02-01-1653/6 konstatovano je da nema smetnji da Brajović bude angažovan u našem Društvu. Dakle, Agencija za sprečavanje korupcije kao relevantno tijelo za ova pitanja je nakon provjera donijela mišljenje da u ovom slučaju nema konflikta interesa kaza li su nam nedavno iz ŽPCG.

Iz Montekarga su na iste upite ranije odgovorili da Brajović nije u konfliktu interesa zbog obavljanja funkcija savjetnika izvršnog direktora Željezničkog prevoza i predsjednika Odbora direktora Montekarga, shodno dobijenom mišljenju od Agencije za sprečavanje korupcije. Napomenuli su da je kod funkcije predsjednika odbora direktora Miroslav Brajović na neprofesionalnom radu.

“Djelatnosti ŽPCG i Montekarga nijesu povezane jer je Montekargo nacionalni željeznički teretni operater i ima licencu samo za željeznički prevoz robe na teritoriji Crne Gore, dok ŽPCG ima licencu samo za željeznički prevoz putnika na teritoriji Crne Gore”, kazali su iz Montekarga.

Plata 1.050 eura, naknada 650

Brajović je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da je u 2021. godini kao savjetnikizvršnog direkotraŽPCG primio blizu 900 eura, dok je u 2022. godini primao oko 1.050 eura. U 2022. godini je svim zaposlenima uvećana plata zbog programa “Evropa sad”.

Kao predsjednik odbora direktora Brajović je u 2021. godini primao blizu 600 eura, a u 2022. godini oko 650 eura.

Brajović je dugo godina bio odbornik DF-a u u gradskoj opštini Golubovci.

U jednom navratu, nekoliko mjeseci prije smjene, Šestović je makao Brajovića sa pozicije savjetnika, ali je nakon nekoliko dana promijenio odluku i ostavio ga na toj poziciji.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *