Univerzitet Crne Gore i EPCG rade na razvoju malih vjetrourbina i postrojenja za tečni ugalj

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) i Univerzitet Crne Gore (UCG) planiraju saradnju na razvoju obnovljivih izvora energije, a jedan od zajedničkih projekata mogla bi biti proizvodnja vjetroturbina snage 10 Kw.<!–more–>

Kako je saopšteno, saradnja Univerziteta Elektroprivrede na razvoju obnovljivih izvora energije u okviru zajedničkih projekata, bila je povod sastanka rektora UCG-a prof. dr Vladimira Božovića, profesora Mašinskog fakulteta UCG prof. dr Novaka Jaukovića i predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutina Đukanovića sa predstavnicima menadžmenta EPCG.

– Univerzitet Crne Gore ima u Elektroprivredi pouzdanog partnera i instituciju koja prednjači u podršci, otvorenosti i spremnosti za saradnju sa Univerzitetom na dobrobit cijele zajednice. Stoga, neće izostati i naša podrška razvojnim, inovativnim projektima EPCG, posebno u domenu obnovljivih izvora energije – kazao je rektor Božović.

Na sastanku su predstavljeni konkretni modeli moguće saradnje Univerziteta i Elektroprivrede. EPCG-Željezara i Univerzitet bi mogli da rade na razvoju i proizvodnji vjetroturbine, snage 10 Kw. Napravljeni su već određeni nacrti mogućih rješenja, a posebnim istraživanjem bi se utvrdilo koji tip najviše odgovara pojedinim oblastima u Crnoj Gori.

– Njegovo postavljanje nije ekonomski zahtjevno, a monitoringom bi mogao da se sagleda najbolji potencijal odgovarajućeg modela. Drugi mogući vid saradnje je “osvajanje” tehnologije tečnog uglja kao ekološki prihvatljivog goriva, te osnivanje zajedničkog instituta za zelenu energiju u okviru kojeg bi se udarili temelji za dalji razvoj obnovljivih izvora energije – navodi se u saopštenju EPCG.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je kazao da je za Crnu Goru saradnja dvije jake institucije, kao što su Univerzitet i EPCG, od strateške važnosti za ekonomski razvoj Crne Gore.

– U Elektroprivredi Crne Gore imamo dvije poslovne filozofije. Prva je “proizvodi tamo gdje trošiš”, što u perspektivi znači besplatnu energiju jer će omogućiti potrošaču da proizvodnja pokrije potrošnju. Druga poslovna filozofija je da hidroenergetsku infrastrukturu koristimo za priključenje većih solarnih elektrana iz razloga što bi ta kompatibilnost između solara i vode, mogla da ubrza razvoj energetike u Crnoj Gori – kazao je Đukanović.

Svoje sugestije za saradnju i dalji razvoj na sastanku su dali i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG-a Ivan Mrvaljević, glavni direktor za operativno upravljanje EPCG Zoran Šljukić, kao i Martin Ćalasan, član Odbora direktora EPCG i profesor Elektrotehničkog fakulteta.

Zaključeno je da za dalji rad treba formirati zajednička komisiju koja bi razmatrala zajedničke projekte, a predloge za njih će EPCG dobiti od Univerziteta Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *