Azijska tržišta: Težak pad u Hong Kongu

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita jer su dionice u Hong Kongu dovele do pada u regionu – pale su za 2%, a povučene su dionicama nekretnina i tehnoloških firmi.

Tržišta kontinentalne Kine takođe su bila u negativnom području, sa Shanghai Compositeom padom od 0,4%, a Shenzhen Componentom padom od 0,45%.

U Australiji je S&P/ASX 200 pao za 0,46% dok su ulagači razmatarli zapisnik sa julskog sastanka centralne banke Australije.

Nikkei 225 neznatno se popeo, a Topix je porastao za 0,32%. Japanski ulagači pripremaju se za ključne ekonomske podatke kasnije ove sedmice, uključujući podatke o trgovinskom bilansu i indeksu potrošačkih cijena za jun.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,57%, ali je Kosdaq porastao za 1,04% jer zemlja održava svoj prvi sastanak Nuklearne konsultativne grupe sa SAD-om.

Na sastanku će se “raspravljati o razmjeni informacija, mehanizmu konsultacija i zajedničkom planiranju i izvršenju osmišljenom za jačanje nuklearnog odvraćanja Sjeverne Koreje”, piše Yonhap pozivajući se na južnokorejski predsjednički kabinet.

Tokom noći u SAD-u sva su tri glavna indeksa porasla dok su se ulagači pripremali za sezonu zarada u drugom tromjesečju.

Dow Jones Industrial Average dodao je 0,22% i dosegao najvišu razinu zatvaranja u 2023., dok je S&P 500 porastao 0,39%, dok je Nasdaq Composite zabilježio najveći porast od 0,93%.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *