Američke banke očekuju najveći skok nenaplativih kredita od pandemije

Dodajte komentar

Najveće američke banke prijavljuju najveći skok gubitaka po kreditima od početka pandemije korona virusa, jer rastuće kamatne stope pojačavaju pritisak na zajmoprimce, piše “Financial Times”.

Podaci za drugi kvartal trebalo bi da pokažu da su banke u određenoj mjeri imale koristi od viših kamatnih stopa, povećanjem prihoda od kreditiranja i investicija.

Ipak, nakon tri godine relativno niskih suma nenaplativih kredita, djelimično podstaknutih i državnom pomoći tokom pandemije, banke takođe počinju da uočavaju negativne efekte viših stopa i inflacije na otplatu dugova.

Analitičari predviđaju da su gubici označeni kao nenadoknadivi, iznosili 3,8 milijardi dolara u drugom tromjesečju ove godine. To bi bilo 120 odsto više u odnosu na 1,8 milijardi dolara u istom periodu prošle godine.

Predviđa se da će šest najvećih banaka u Americi (JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs i Morgan Stanley) zajednički otpisati pet milijardi dolara u neisplaćenim kreditima u drugom kvartalu ove godine. Procjenjuje se da će šest zajmodavaca izdvojiti dodatnih 7,6 milijardi dolara za pokrivanje kredita, procjenjuju analitičari.

Obje brojke su skoro duplo veće nego u istom kvartalu prije godinu dana, ali su i dalje ispod onih koje su velike banke imale na početku pandemije, kada su naplate i provizije dostigle vrhunac od šest milijardi dolara, odnosno 35 milijardi dolara.

Gubici po karticama JPMorgan’s  su iznosili 1,1 milijardu dolara u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na 600 miliona dolara u istom periodu prije godinu dana. U Bank of America, zajmovi kreditnim karticama predstavljaju oko četvrtinu njegovih naplata.

Zajmovi za komercijalne nekretnine (CRE) takođe ugrožavaju rezultate banaka, navodi “FinancialTimes”.

Vlasnici nekretnina se suočavaju manjom potražnjom za kancelarijskim prostorom jer se i dalje upražnjava rad na daljinu i hibridni kancelarijski rad, iako je pandemija završena.

Wells Fargo, najveći zamodavac za komercijalne kredite, rekao je investitorima ovog mjeseca da je dodao milijardu dolara svojim rezervama kako bi pokrio potencijalne gubitke u vezi sa poslovnim zgradama i drugim nekretninama.

Očekuje se da će prihodi banaka na Wall Streetu i korporativnim savjetodavnim poslovima ponovo pasti u ovom kvartalu zbog nedostatka aktivnosti sklapanja poslova koja se otegla duže nego što su mnogi rukovodioci očekivali.

Financial Times

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *