Ruska odluka podigla cijene pšenice na Čikaškoj berzi

Dodajte komentar

Na Čikaškoj berzi cijene pšenice porasle su u terminskim ugovorima za 3,4 odsto, na 6,84 dolara po bušelu. Porasle su i cijene kukuruza, za dva odsto, na 5,16 dolara po bušelu.

Okidač za rast cijena bila je objava Rusije o izlasku iz inicijative koja je grantovala siguran izvoz žitarica i đubriva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, prema sporazumu Rusije, Ukrajine i Turske, postignutom u julu prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Sporazum je sklopljen na 120 dana i produžen je za još 120 dana u novembru prošle godine, te za još 60 dana u martu. Dogovor je danas istekao, uz objavu Rusije da odredbe koje su se ticale njenog izvoza nisu ispoštovane.

Od početka avgusta prošle do 10. jula ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 milijuna tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta, izvijestile su UN prošle sedmice.

Najviše žitarica izvezeno je u Kinu, gotovo osam miliona tona. Slijede Španija i Turska sa šest odnosno 3,2 miliona tona. Među pet glavnih uvoznika bile su i Italija i Holandija, sa 2,1 odnosno dva miliona tona žitarica.

Egipat, nekada glavni uvoznik, svrstao se na šesto mjesto s uvezenih 1,6 milijuna tona žitarica.

Pšenica je činila oko četvrtinu izvoza, a kukuruz polovinu.

Parcijalni nastavak ukrajinskog izvoza je zaustavio rast globalnih cijena hrane, koje su u junu, prema indeksu UN-ove Agencije za hranu i poljoprivredu – FAO bile niže za 11,6 odsto nego u julu prošle godine.

Sporazum je garantovao i izvoz vještačkih đubriva, uključujući amonijak, kako bi se osiguralo snabdijevanje hranom širom svijeta.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *