Šta govori odluka Argentine da prvi put upotrebi juan za otplatu spoljnog duga?

Dodajte komentar

Argentina je 30. juna iskoristila specijalna prava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za izvlačenje i način izračunavanja u juanima (kineska valuta) da vrati MMF-u spoljni dug u vrijednosti od 2,7 milijardi dolara koji dospijeva na naplatu istog dana. Ovo je prvi put da je Argentina koristila juan za otplatu svojih spoljnih dugova. Miguel Agel Pesce, guverner Centralne banke Argentine rekao je da je, kao i mnoge zemlje na svijetu, Argentina uvijek bila optimistična u pogledu internacionalizacije juana.

Širenje finansijske saradnje između Kine i Argentine predstavlja zdrav razvoj bilateralnih odnosa ekonomije i trgovine. Pod preduslovom poštovanja nezavisnog izbora tržišta, kineska i argentinska kompanija koristiće više lokalnih valuta u bilateralnoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i investicijama, što će smanjti troškove razmjene, smanjiti rizike deviznog kursa i pomoći unaprjeđivanju bilateralne trgovine.

Za Argentinu, proširenje upotrebe kineske valute moglo bi da pomogne u rješavanju njenih najurgentnijih unutrašnjih problema. Povećanje upotrebe kineske valute RMB-ja može pomoći Argentini da uštedi mnogo američkih dolara, u velikoj mjeri ublaži pritisak na devizne rezerve i održi ekonomsku aktivnost.

Za Kinu je takođe korisna zamjena lokalne valute sa Argentinom. U slučaju nedostatka američkih dolara u Argentini, upotreba juana za izračunavanje uvoza može zaštititi kineski izvoz u Argentinu. Korišćenje juana za otplatu dugova može omogućiti Argentini da izbjegne neplaćanje duga, održi makroekonomsku stabilnost i poveća povjerenje prema tržištu. Stabilna ekonomska situacija u Argentini nesumnjivo je preduslov za kinesko-argentinsku ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Smanjenje zavisnosti od američkog dolara važan je korak za Argentinu da prevaziđe hegemoniju američkog dolara. Kao treća najveća ekonomija u Latinskoj Americi, argentinski postupak ima uzorni efekat. Trenutno, vođene Brazilom, Argentinom i drugim zemljama, druge latinoameričke zemlje predložile su koncept „dedolarizacije“, koji pokazuje želju mnogih zemlja u razvoju da sprovedu finansijsku diverzifikaciju i krenu na put nezavisnog razvoja.

Autor: Kineska medijska grupa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *