Damjanović sa predstanicima dijela penzionerskih udruženja: Što prije unaprijediti dinamiku usklađivanja penzija

Dodajte komentar

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović sa timom, sastao se danas sa predsjednicima Partije penzionera, invalida i restitucije, Pokreta penzionera, Udruženja pokreta penzionera “Pravda” mr Momom Joksimovićem, Svetom Čabarkapom, Žanom Lakićević i predsjednikom Skupštine Pokreta penzionera Crne Gore, Sadikom Klimentom, kako bi razgovarali na temu unaprjeđenja statusa penzionera.

U kontekstu razgovora o načinu i formuli za usklađivanje penzija, predstavnici penzionerskih udruženja ukazali su na neophodnost iniciranja izmjena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, kako bi se uklonio disparitet između dinamike i nivoa rasta najnižih i srednjih penzija, u odnosu na visoke, i na taj način uklonila nepravda prema najvećem broju penzionera čija su primanja skromna. Aktuelna formula, kako su ukazali, u diskriminatoran položaj stavlja i penzionere koji primaju tzv ,,srazmjerne“ penzije, a radni vijek su, sticajem okolnosti, posvetili angažmanu i u zemlji i u inostranstvu.

Tema sastanka bila je i neophodnost definisanja formalno pravnog osnova za uplatu članarina Udruženju penzionera Crne Gore, kao i potreba preciznog definisanja kriterijuma za utvrđivanje visine članarine i namjene prikupljenih sredstava, koje, kako su istakli, treba usmjeriti onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Takođe, u toku razgovora, sagovornici su se osvrnuli i na pitanje raspodjele sredstava za NVO u dijelu koji targetira starija lica i saglasili se da je neophodno i na nivou resornih institucija, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO i Ministarstva finansija, precizirati optimalan model za dodjelu ovih sredstava, odnosno kontrolni mehanizam namjenskog trošenja ovih sredstava.

Ministar Damjanović je istakao da ima puno razumijevanje za penzionere i potrebu unaprjeđenja statusa ove populacije, te izrazio spremnost da doprinose rješavanju otvorenih pitanja. Kako je dodao, na inicijativu Ministarstva finansija, kao jedan od prioriteta Vlade, definisano je upravo poboljšanje materijalnog statusa penzionera, kroz rast nivoa minimalne penzije najmanje do nivoa od 60% minimalne zarade.

Dogovoreno je da se, u saradnji sa resornim ministarstvom i nadležnim organima uprave, nastavi komunikacija na ove teme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *