Kompanije koje se bore za Twitterov udio na tržištu

Dodajte komentar

Twitter je pod ogromnim pritiskom zbog naleta platformi za mikroblogovanje, željnih da iskoriste nezadovoljstvo Twitterom koje tinja, u borbi za ogromnu bazu korisnika. Među najozbiljnijim kandidatima je pet aplikacija koje nude različita rješenja.

Pet Twitter Alternativa

Na vrhu liste je Metain Threads , novi učesnik koji koristi uspjeh i ogromnu korisničku bazu Instagrama. Pokrenut nakon kontroverzne odluke Twitter-a o ograničenju broja twittova u junu 2023., Threads oponaša Twitterov pristup mikroblogovanju. Platforma je brzo prikupila preko 30 miliona korisnika na dan lansiranja, predstavljajući značajnu prijetnju dominaciji Twitter-a.

U međuvremenu, decentralizovana platforma Mastodon, koja radi od 2016. godine, nastavlja da osporava status quo. Njegov model otvorenog koda omogućava korisniku kontrolu nad podacima i privatnošću, pružajući alternativu monopolima na društvenim mrežama. Mastodon je prošle godine doživio veliki porast broja korisnika kada je Elon Musk preuzeo kontrolu nad Twitterom – potez koji je bio krajnje nepopularan među podgrupom korisnika.

Još jedan decentralizovani kandidat je BlueSky , zamisao suosnivača Twittera Jacka Dorseya. Još uvijek u početnoj fazi ‘samo na poziv ‘, BlueSky već ima nevjerovatnih 1,2 miliona potencijalnih korisnika na svojoj listi čekanja, što svjedoči o njegovom potencijalu da poremeti sliku društvenih medija.

Spill, čiji su suosnivači bivši zaposleni Twittera, takođe potresa tržište. Platforma ima za cilj da podstakne različite zajednice, a ne da oponaša Twitter, ali sličnosti je teško prevideti. Impresivno, iako Spill još uvijek funkcioniše na principu pozivnice, postao je jedna od najčešće preuzimanih aplikacija na Apple-ovoj App Store-u.

Na kraju, tu je Truth Social, proizvod Trump Media & Technology Group. Proglašava se bastionom slobode govora. Nakon što je Elon Musk uveo ograničenje dnevnog broja objava na Twitteru, serveri Truth Sociala bili su preplavljeni prilivom korisnika.

Dok se ove platforme bore za Twitterov teren, samo će vrijeme pokazati ko će biti na vrhu i bitka za prevlast na društvenim mrežama je daleko od kraja.

Izvor: VisualCapitalist

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *