MRS 12-Tekući porez na dobit i odloženi porez na dobit

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore je 5. jula organizovala seminar na temu „MRS 12-Tekući porez na dobit i odloženi porez na dobit“, koji u računovodstvenom obuhvatanju poreskih rashoda zauzima ključnu ulogu.

– Primjena ovog međunarodnog računovodstvenog standarda omogućava dosljednost i transparentnost u prikazivanju poreskih rashoda u finansijskim izvještajima, a računovodstvena profesija se suočava sa brojnim izazovima vezano za ovaj porez – kazala je Ksenija Đukanović iz Sektora za obrazovanje i kvalitet, PKCG.

Predavačica je bila Milena Golubović, predsjednica Komore poreskih savjetnika, diplomirani ekonomista, ovlašćeni računovođa, sertifikovani računovođa, interni revizor, te ekspertkinja finansijskog izvještavanja. Ima specijalizacije forenzički računovođa i ovlašćeni procjenjivač, revizor sa licencom i poreski savjetnik. Trenutno je zamjenica izvršnog direktora u Novoj Pobjedi doo.

Ona je u svom uvodnom izlaganju kazala da je politika vođenja biznisa stvar  lične sposobnosti privrednika, i ne postoji unificirana matrica kojom bi se mogli rukovoditi u generisanju upravljačkih disciplina.

– Kao predsjednica Komore poreskih savjetnika, svim privrednicima bih poslala poruku da svoje poslovanje upodobe sa zakonskom regulativom, međunarodnim računovodstvenim standardima, međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja, poštujući pozitivno crnogorsko zakonodavstvo, te da imaju nultu tačku tolerancije u pogledu odstupanju od regulatornih okvira – istakla je Golubović.

To će dovesti do povećanja poreske discipline, smanjenja sive ekonomije i stvaranja primamljivih  uslova za privlačenje stranih investitora.

Ona je tokom svog predavanja posebno skrenula pažnju vlasnicima privrednih društava da delegiraju dužnost svojim službama, iskontrolišu Obrazac OA, te Pravilnik o razvrstavanju osnovnih sredstava po grupama i metodama za utvrđivanje amortizacije u dijelu prve grupe OA.

– Suština je da se  građevinski objekti, koji su uneseni u prvu  grupu OA obrazca  2002.godine, ne mogu naći u istom 2023.god, jer je propisana stopa amortizacije 5%, odnosno vijek trajanja 20 godina – poručila je Golubović.

Prema njenim riječima, neophodno je odraditi kontrolu poreske amortizacije i kvantifikovati iznos nastalog troška za period 2002-2022. godine. Takođe je neophodno utvrditi poresku osnovicu, na način što se na početno stanje nekretnina dodaju sve nabavke i ulaganja i oduzmu sve prodaje nekretnina, da bi se moglo dobiti pravo stanje troška amortizacije i osnovice, jer se građevinski objekat ne može amortizovati više nego što  vrijedi.

– Ako se ne odradi ova metodologija, onda bi poreski obveznici mogli da dođu u zonu kaznenih odredbi i krivične odgovornosti, jer obrazac OA ima tehniču grešku u prvoj grupi, gdje se unose građevinski objekti – kazala je Golubović.

Kako je navela, utvrđivanje obaveze za porez na dobit zasnovano je na trošku poreske amortizacije, odnosno OA obrazcu. Njegova izvorna koncepcija omogućava da se građevinski objekti amortizuju 200%, 300% i više, neograničen broj godina. Ako se ovo dogodi i neosnovano prizna trošak porske amortizacije,  istovremeno se smanjuje oporeziva dobit i utvrđeni porez na dobit neće imati tačan iznos, preciznije biće manje iskazan,a poreski obveznik je prekršio zakonsku regulative i slijede mu kaznene odredbe  od 1.000-20.000 eura po članu 42a Zakona o porezu na dobit pravnih lica  Crne Gore.

Golubović je na kraju sugerisala svim privrednicima, vlasnicima kapitala, donosiocima poslovnih odluka, licima koja imaju vlasničku i upravljačku strukturu, da svoje poslovne knjige povjere licenciranim knjigovođama i ovlašćenim računovođama,  koji su u obavezi da prate poreske propise, koje je neophodno ažurirati na dnevnom nivou, jer ih obavezuje profesionalna kontinuirana edukacija i Etički kodeks.

– Na ovaj način, se privrednici u dijelu vođenja poslovnih knjiga i izrade finansijskih izvještaja pozicioniraju u zoni komfora i daju sigurnost potencijalnim poslovnim partnerima – poručila je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *