Država uvećava vlasnički udio u Montenegroberzi da bi se “lakše zaduživala na domaćem tržišta kapitala”

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore odlučila je na današnjoj telefonskoj sjednici da kupi još pet odsto akcija Montenegroberze (MNSE) i tako uveća svoj vlasnički udio na blizu 11 odsto.

U materijalu u koji je portal Bankar.me imao uvid, ističe se da država ima mogućnost kupovine učešća manjinskih akcionara, i to Prve banke od 3,73%, te Lenke Zec od 1,44%, čime bi dobila učešće od još 5,17% u vlasničkoj strukturi. Za to bi, prema njihovim proračunima, bilo potrebno izdvojiti 105.600 eura.

“Ukoliko bi Država preuzela pomenuti paket akcija, to bi joj sa već stečenih 5,79% vlasništva omogućilo ukupan udio u vlasničkoj strukturi od preko 10%, uz već obezbijeđeno pravo na sazivanje Skupštine akcionara i predlaganje člana Odbora direktora. Na ovaj način Država bi imala aktivnu poziciju u odlučivanju o svim bitnim pitanjima daljeg razvoja tržišta kapitala”, stav je Vlade.

Kao argument navode da “država ima i ekonomski intres”. Naime,trenutna kapitalizacija MNSE iznosi 2.011.011 eura, uz vrijednost pojedinačne akcije od 600 eura. Ukupna aktiva MNSE po bilansima 30. septembra 2022. iznosila je 2.532.003 eura a gotovina čini oko milion i po eura.

Još jedan od razloga sve većeg učešća u vlasničkoj strukturi MNSE je i “proaktivna uloga države u sferi javnih finansija” kroz prisustvo crnogorskog tržipta kapitala.

“S obzirom da je u poslednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom pravcu i da je intencija Države da u budućnosti uzme još veće učešće na tržištu kapitala, za očekivati je da – u saradnji sa institucijama tržišta kapitala (Montenegroberza i CKDD) – koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investiranje. Zbog navedenog, nameće se kao logičan zaključak da Država uđe u vlasničku strukturu Montenegroberze u što većem procentu, što bi dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala, a sa druge strane Državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala”, navode iz Vlade.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *