Al Ghais: Četiri nove zemlje obavile konsultacije oko pridruživanja OPEC-u

Dodajte komentar

Haitham Al Ghais, generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), otkrio je aspiracije te organizacije da poveća broj država članica jer su Azerbejdžan, Malezija, Bruneji i Meksiko do sada obavili konsultacije oko pridruživanja organizaciji, javlja novinska agencija WAM.

U izjavi za Novinsku agenciju Emirata (WAM), na marginama 8. međunarodnog seminara OPEC-a koji je danas počeo u Beču, Al Ghais je rekao da konsultacije sa novim zemljama izvan organizacije doprinose jačanju kohezije OPEC-a, ukazujući da organizacija nema za cilj samo da okupi što veći broj zemalja, već cilja na zemlje koje imaju iste strateške ciljeve očuvanja i stabilizacije tržišta nafte.

Generalni sekretar OPEC-a je napomenuo da su četiri zemlje koje su konsultovane bile solidarne sa organizacijom od 2017. godine, dodajući da su „prošle kroz kvalitativne izazove tokom kolapsa tržišta i pandemije 2020. godine, pa stoga sve ove zemlje imaju zajednički cilj koji je u interesu stabilizacije tržišta nafte.”

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *