MKI nakon najave gašenja pet avio linija: Vlada da podrži Air Montenegro da poveća flotu pa potencijalno i otvori linije ka Rimu, Beču…

Dodajte komentar

Niskobudžetne avio kompanije linije iz Podgorice ukidaju, a Aerodrom Tivat prokišnjava. To je realnost. Postavlja se pitanje kako stanje sanirati?

Iz Ministarstva kapitalnih investicija za CdM kažu da je neophodno da Vlada podrži Air Montenegro kako bi se povećala flota i nacionalna avio kompanija otvorila linije ka Rimu, Beču i Barseloni, destinacijama sa kojima od jeseni nećemo imati avio konekciju nakon što će te linije ukinuti Wizz Air i Ryanair.

“Ovu situaciju vidimo kao šansu za našu nacionalnu avio kompaniju, a takođe je ovo jedan od razloga zašto elitna turistička destinacija kao sto je naša država treba da ima nacionalnu avio kompaniju. Neophodna je spremnost Vlade da pruži maksimalnu podršku u poslovanju nacionalne avio kompanije, da povećavanjem flote Air Montenegro počne da saobraća na destinacijama u Evropi ( Beč, Rim , Barselona). Sve ovo sa ciljem kako bi Crna Gora bila povezana što vise sa emitivnim tržištima i na taj način stvoriti uslove za dovođenje većeg broja turista”, poručuju iz MKI.

U resoru Ervina Ibrahimovića, a govoreći o najavama dvije niskobudžetne avio kompanije da ukidaju pet linija iz Podgorice, poručuju da, imajući u vidu visine taxi u okruženju ( Tirana četiri eura, Dubrovnik pet eura) vjeruju da cjenovna politika na vazdušnim lukama Crne Gore nije pravi razlog za otkazivanje letova low costera od oktobra ove godine.

“Ovom prilikom želimo da napomenemo da politika low costera je takva da mogu da menjaju destinacije kako im odgovara, a država na to ne moze previše da utiče. Njihov poslovni model je takav da zele da maksimizuju svoje poslovanje i ovo nije neuobicajena pojava za nisko tarifne avio kompanije”, navode oni.

Napominju da su svjesni činjenice da je poslije kovida došlo do ekspanzije vazdušnog saobraćaja, veliki broj osoblja ( pilota, persera, stuarda je izgubilo licence pa treba određeni vremenski period da se dozvole obnove).

“Kako bi Crnu Goru učinili atratkivnijom, boljom avio destinacijom potrebno je snažnije uključiti sve relevantne subjekte iz oblasti turizma i privede u cilju stvaranja uslova za dalji razvoj, povećanje broja turista i produžetak trajanja sezone. (MERT, NTO, Hotelijeri, ACG, To MNE)”, kažu u MKI.

Kada je riječ o posljednjim dešavanjima na crnogorskim vazdušnim lukama, koja su, kako situču u MKI, sa pravom ovih dana zaokupila pažnju javnosti, neophodno je da istaći nekoliko važnih činjenica.

“Situacija u sektoru za vazdušni saobraćaj, koju je na početku mandata zateklo rukovodstvo MKI bila je veoma složena, procesi razvoja su bili ili zapostavljeni ili zaustavljeni. Očigledno je da su na nacionalnim aerodromima neophodna značajna ulaganja i nekoliko puta je na sjednicama Vlade od strane predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija inicirano donošenje odluka za koncesiju Aerodroma Crne Gore donese, ali konkretan rezultat je izostao. Napominjemo da se od trenutka kada je prva faza tendera završena 15. januara 2020. godine, nije dalje razmatralo, niti su se predlagala moguća rješenja po bilo kom modelu”, navode u MKI u izjavi za CdM.

U resoru Ervina Ibrahimovića smatraju da Vlada Crne Gore u što kraćem vremenskom periodu treba da donese konačnu odluku o ovom projektu.

“U suprotnom šalje se loš signal kredibilnim međunarodnim investitorima. Resorno Ministarstvo je dopisom krajem marta obavijestilo Vladu da dokumenta vezana za pomenuti projekat treba staviti van snage i zakonski okvir za koncesiju naći u Zakonu o privatno-javnom partnerstvu iz 2020. godine jer su članom 13 stav 3 pomenutog pravnog akta Aerodromi prepoznati da mogu biti predmet javno privatnog partnerstva. Naš stav je da ovako složen projekat i ambicioznu investiciju treba realizovati kroz saradnju sa ozbiljnom međunarodnom organizacijom poput Svjetske banke”, kažu u MKI.

Napominju da Ministarstvo kapitalnih investicija vodi odgovornu politiku.

“Podsjećamo da smo nakon nekoliko godina uspjeli da riješimo sertifikaciju aerodroma Podgorica. Takođe, imajući u vidu trenutnu globalnu situaciju, (ratna dešavanja u Ukrajni, odnos sa Rusijom) prioritet resornog ministarstva je potpisivanje bilateralnih sporazuma iz oblasti vazdušnog saobraćaja u cilju privlačenja većeg broja turista u Crnoj Gori, otvaranje novih tržišta i linija kao što su Azerbejdžan, Kosovo, kao Kuvajt sa kojima smo u pregovorima”, napomiju oni.

Iz MKI na kraju napominju da su u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Aerodroma Crne Gore, te da s dužnom pažnjom prate situaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *