Koliko zarađuju najprofitabilnije američke kompanije

Dodajte komentar

Profit američkih korporacija dostigao je rekordne nivoe u 2022. godini, čak i kada su dionice pale u “medveđe” tržište, a inflacija je dostigla 40-godišnji maksimum.

S obzirom na ove prepreke, investitori veoma pažljivo prate korporativna kretanja. Korporativne profitne marže predstavljaju tampon protiv viših troškova zaduživanja i pritisaka na cijene i iz mnogo razloga su ključna mjera finansijskog zdravlja.

Ova grafika prikazuje najprofitabilnije američke kompanije po sektorima, koristeći podatke Fortune-a.

Najprofitabilnije američke kompanije

Ovo su američke firme sa najvećim godišnjim profitom u svom sektoru. Podaci se zasnivaju na fiskalnoj godini koja se završava 31. januara 2023. ili prije toga za sve kompanije u Fortune 500.

Uključene su kompanije koje su izlistane na berzi i osnovane su i posluju u SAD-u.

Apple je najprofitabilnija kompanija u Americi sa rezultatom od skoro 100 milijardi dolara u 2022. godini, nadmašivši lidere u profitu u energetskom i finansijskom sektoru zajedno. Nadalje, na kraju 2022. neto profitna marža kompanije iznosila je skoro 25%.

Usred jačanja tržišta pametnih telefona, kompanija se više fokusira na prihode zasnovane na uslugama. iPhonei čine otprilike polovinu njihove ukupne prodaje.Prošle godine rast prodaje iPhonea dostigao je 7%, u poređenju sa 39% godinu ranije. U međuvremenu, prodaja usluga – uključujući cloud, AppleCare i oglašavanje – porasla je za 14% godišnje.

U energetskom sektoru, Exxon Mobil je zauzeo prvo mjesto sa rekordnim profitom od preko 55 milijardi dolara. Profit je skočio za skoro 142% prošle godine jer su cijene nafte porasle nakon ruske invazije Ukrajine. Oštra smanjenja troškova tokom pandemije takođe su pomogla da se povećaju prihodi kompanije.

JPMorgan Chase je ostvario najveći profit u finansijskom sektoru. Kao najveća banka u zemlji po imovini, doživjela je nagli pad u svom odjelu za investiciono bankarstvo jer su više kamatne stope učinile finansiranje spajanja i akvizicija manje unosnim. Sveukupno, profit je pao za više od 22% godišnje.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *