Wall Street blago porastao, azijski indeksi stagniraju

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica Tesle i nekoliko banaka, a promet je bio skroman zbog skraćenog trgovanja uoči praznika. S druge strane, azijski ulagači danas su veoma oprezni.

Dow Jones ojačao je 0,03 odsto, na 34.418 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 odsto, na 4.455 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 odsto, na 13.816 bodova.

Među najvećim dobitnicama bila je juče dionica Tesle, sa skokom cijene za gotovo 7 odsto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o rekordnoj prodaji vozila u drugom tromjesečju. S&P indeks bankarskog sektora porastao je, pak, 1,5 odsto jer su neke banke najavile veće dividende, nakon što su nedavno prošle uobičajeni godišnji ‘stres test’. Obim trgovanja bio je skroman jer se radilo skraćeno uoči praznika dana nezavisnosti.

Od početka godine Dow Jones porastao je 3,8 odsto, dok je S&P 500 skočio gotovo 16, a Nasdaq više od 31 odsto, što je najviše posljedica nade ulagača da će američka centralna banka Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata. Međutim, postavlja se pitanje je li taj rast indeksa opravdan, s obzirom na to da se rast privrede usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok centralne banke signaliziraju dalje povećanje kamata idućih mjeseci jer se inflacija još kreće znatno iznad ciljanog nivoa.

Na azijskim berzama danas se trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog usporavanja rasta privrede, ali i jačanja geopolitičkih napetosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, kada je znatno porastao.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,9 odsto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 0,3 odsto. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle su između 0,1 i 0,5 odsto.

Azijski ulagači su oprezni jer se rast ekonomija u regionu, kao i zapadnih, usporava. Uz to, rastu geopolitičke napetosti zbog borbe za prevlast u tehnološkom razvoju. Nakon što je SAD nedavno uveo restrikcije na izvoz nekih vrsta čipova u Kinu, kineske vlasti jutros su objavile da će ograničiti izvoz u zapadne zemlje dva rijetka minerala koji se koriste za proizvodnju čipova.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti nove podsticajne mjere, s obzirom na to da svi posljednji podaci pokazuju da je rast druge po veličini globalne ekonomije znatno sporiji nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Podsticaj australijskom tržištu pružila je jutros odluka tamošnje središnje banke da će kamate ostati nepromijenjene, što je iznenadilo dio ulagača koji su očekivali da će zbog visoke inflacije monetarne vlasti nastaviti da podižu kamate.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *