Odabrani finalisti Social Impact Award (SIA) programa

Dodajte komentar

Odabrano je <strong>10 finalnih timova</strong> koji će u naredna tri mjeseca imati priliku da rade na razvoju svojih ideja u sklopu najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih<strong>, Social Impact Award (SIA).</strong>

<!–more–>

Ideje koje su na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti izabrane da budu dio finalnog procesa su: <strong>Code Red </strong>- edukativna i zabavna video igra koja simulira realne vanredne situacije, <strong>Zanati.me </strong>- veb portal na kome je moguće da sve zanatlije objave usluge i djelatnost koje nude, <strong>ParkMeUp </strong>- online platforma na kojoj se povezuju vlasnici privatnih parking mjesta sa onima koji ih trebaju, <strong>Zalij.me </strong>- personalizovan proizvod koji sam zaliva saksijske biljke uz pomoć Arduino senzora, <strong>Visit village </strong>- platforma za povezivanje poljoprivrednih gazdinstava sa stanovništvom koje nema poljoprivrednu aktivnost, <strong>Stay Safe </strong>- projekat obuhvata podizanje informisanosti mladih ljudi o HIV infekciji<strong>, </strong><strong>$kill Time </strong>- aplikacija višestruke namjene koja sadrži kurseve iz različitih oblasti, <strong>Osvojivrhove.me </strong>- aplikacija koja omogućava razvitak planinarskog turizma, <strong>Pametne hranilice za kućne ljubimce </strong>- automatizovane hranilice za kućne ljubimce, pomoću kojih vlasnici mogu da ostavljaju svoje ljubimce kod kuće bez brige ko će ih i kada nahraniti, <strong>Bioteh-micropropagation </strong>- kompanija koja se bavi sadnjom tj. umnožavanjem bezvirusnog sadnog materijala.

Timovi će u narednom periodu raditi na ličnom i profesionalnom razvoju, umrežavati se sa vršnjacima i biznis zajednicom, dobiti mentorsku podršku i proći set edukativnih radionica, posebno prilagođenim za njihove društvene biznise. Tri najbolja tima očekuje i početni kapital u iznosu od po 1.500 eura koji uz programsku podršku, obezbjeđuje Erste Bank AD Podgorica. Finalistima je omogućen i besplatan put na Međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Beogradu. Dodatno, biće nagrađen i četvrti tim koji bira online zajednica putem SIA veb sajta, a nagradu koju osvaja je mentorska podrška i put na Međunarodni SIA Samit sa tri prva pobjednička tima.

Ponosni smo na činjenicu što će finalisti za mentorke i mentore imati već prepoznate eksperte u svojim oblastima rada i koji će naše timove voditi kroz narednu fazu takmičenja. Podršku takmičarima pružiće: <strong>Batrić Krvavac </strong>- osnivač startupa Pillbie, <strong>Bojan Tesić</strong>- suosnivač i tehnički direktor startupa Uhura Solutions<strong>, Danka Ćetković </strong>- osnivačica NLP Network-a, <strong>Darko Saveljić </strong>- vlasnik farme magaraca Martinići, <strong>Eleonora Albijanić </strong>- specijalista za eksternu komunikaciju u Sektoru za korporativne komunikacije Elektroprivrede Crne Gore, <strong>Elvira Hadžibegović </strong>- predsjednica NVO Forum MNE, <strong>Filip Lazović </strong>- zamjenik generalnog sekretara Unije poslodavaca Crne Gore, <strong>Ilija Kaluđerović </strong>- direktor Mont Way-a, <strong>Sara Ivanović Božović </strong>- marketing menadžerka Jugopetrol AD i <strong>Uroš Bulatović </strong>- predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore.

<strong>Social Impact Award (SIA)</strong> u Crnoj Gori realizuje NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste Bank AD Podgorica, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five Grupe, MTEL-a i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Mercator-CG, Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Podršku programu pružaju Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran i The Chedi Luštica Bay.

<strong>Dosadašnje aktivnosti SIA programa u Crnoj Gori</strong>

U prethodnom periodu, mladima smo omogućili preko 25 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova. U ovoj važnoj misiji – podršku nam je pružilo preko 50 eksternih eksperata iz raznih oblasti i to u različitim ulogama – kao radioničari, mentori, ocjenjivači ideja i žiri tim. Raduje nas činjenica da su mladi prepoznali naš trud, što za rezultat ima činjenicu da je u okviru aplikacione platforme prijavljeno 156 učesnika, koji su se u okviru različitih timova registrovali na našu platformu. Ukupno – osmislili su 70 draft ideje, od čega su 51 zatvorene i u skladu sa traženim kriterijumima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *