Odabrani finalisti Social Impact Award (SIA) programa

Dodajte komentar

Odabrano je 10 finalnih timova koji će u naredna tri mjeseca imati priliku da rade na razvoju svojih ideja u sklopu najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award (SIA).

Ideje koje su na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti izabrane da budu dio finalnog procesa su: Code Red – edukativna i zabavna video igra koja simulira realne vanredne situacije, Zanati.me – veb portal na kome je moguće da sve zanatlije objave usluge i djelatnost koje nude, ParkMeUp – online platforma na kojoj se povezuju vlasnici privatnih parking mjesta sa onima koji ih trebaju, Zalij.me – personalizovan proizvod koji sam zaliva saksijske biljke uz pomoć Arduino senzora, Visit village – platforma za povezivanje poljoprivrednih gazdinstava sa stanovništvom koje nema poljoprivrednu aktivnost, Stay Safe – projekat obuhvata podizanje informisanosti mladih ljudi o HIV infekciji, $kill Time – aplikacija višestruke namjene koja sadrži kurseve iz različitih oblasti, Osvojivrhove.me – aplikacija koja omogućava razvitak planinarskog turizma, Pametne hranilice za kućne ljubimce – automatizovane hranilice za kućne ljubimce, pomoću kojih vlasnici mogu da ostavljaju svoje ljubimce kod kuće bez brige ko će ih i kada nahraniti, Bioteh-micropropagation – kompanija koja se bavi sadnjom tj. umnožavanjem bezvirusnog sadnog materijala.

Timovi će u narednom periodu raditi na ličnom i profesionalnom razvoju, umrežavati se sa vršnjacima i biznis zajednicom, dobiti mentorsku podršku i proći set edukativnih radionica, posebno prilagođenim za njihove društvene biznise. Tri najbolja tima očekuje i početni kapital u iznosu od po 1.500 eura koji uz programsku podršku, obezbjeđuje Erste Bank AD Podgorica. Finalistima je omogućen i besplatan put na Međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Beogradu. Dodatno, biće nagrađen i četvrti tim koji bira online zajednica putem SIA veb sajta, a nagradu koju osvaja je mentorska podrška i put na Međunarodni SIA Samit sa tri prva pobjednička tima.

Ponosni smo na činjenicu što će finalisti za mentorke i mentore imati već prepoznate eksperte u svojim oblastima rada i koji će naše timove voditi kroz narednu fazu takmičenja. Podršku takmičarima pružiće: Batrić Krvavac – osnivač startupa Pillbie, Bojan Tesić– suosnivač i tehnički direktor startupa Uhura Solutions, Danka Ćetković – osnivačica NLP Network-a, Darko Saveljić – vlasnik farme magaraca Martinići, Eleonora Albijanić – specijalista za eksternu komunikaciju u Sektoru za korporativne komunikacije Elektroprivrede Crne Gore, Elvira Hadžibegović – predsjednica NVO Forum MNE, Filip Lazović – zamjenik generalnog sekretara Unije poslodavaca Crne Gore, Ilija Kaluđerović – direktor Mont Way-a, Sara Ivanović Božović – marketing menadžerka Jugopetrol AD i Uroš Bulatović – predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore.

Social Impact Award (SIA) u Crnoj Gori realizuje NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste Bank AD Podgorica, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five Grupe, MTEL-a i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Mercator-CG, Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Podršku programu pružaju Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran i The Chedi Luštica Bay.

Dosadašnje aktivnosti SIA programa u Crnoj Gori

U prethodnom periodu, mladima smo omogućili preko 25 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova. U ovoj važnoj misiji – podršku nam je pružilo preko 50 eksternih eksperata iz raznih oblasti i to u različitim ulogama – kao radioničari, mentori, ocjenjivači ideja i žiri tim. Raduje nas činjenica da su mladi prepoznali naš trud, što za rezultat ima činjenicu da je u okviru aplikacione platforme prijavljeno 156 učesnika, koji su se u okviru različitih timova registrovali na našu platformu. Ukupno – osmislili su 70 draft ideje, od čega su 51 zatvorene i u skladu sa traženim kriterijumima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *