Rajaner: Obustavljamo letove jer nam je podgorički aerodrome povećao takse

Dodajte komentar

Zbog odluke Aerodroma Podgorice da poveća takse, Rajaner je odlučio da prekine letove te kompanije iz Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb. To je Pobjedi saopšteno iz irske avio kompanije.

Rajaner je do sada letio dva puta nedeljno za pomenute destinacije, a od novembra crnogorskim putnicima biće uskraćena ta mogućnost. Razlog je, kako su kazali iz ove kompanije, povećanje aerodromskih taksi, što kako tvrde u Rajaneru, podgorički aerodrome potpuno nekompetentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima.

“Zbog odluke Aerodroma Podgorica da poveća njihove naknade, bili smo primorani da ove zime zatvorimo naše linije Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb. Ovo povećanje naplate čini Aerodrom Podgorica potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima koji smanjuju naknade da bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, i imaće štetan uticaj na povezanost, turizam i ekonomiju Crne Gore”, rekli su Pobjedi u ovoj niskobudžetnoj kompaniji.

Osim Rajanera, letove iz Podgorice ka Beču i Rimu od oktobra će ukinuti i Wizz Air.

Mađarska kompanija Wizz air potvrdila je da obustavljaju avio linije iz Podgorice ka Rimu i Beču.

U izjavi za Pobjedu, iz Wizz air-a su kazali da su u okviru stalnog istraživanja i potrage za novim mogućnostima ruta, Wizz Air donio odluku da privremeno obustavi letove između Beča i Podgorice, kao i Rima i Podgorice.

“Međutim, avio-kompanija sa zadovoljstvom obavještava da će ove rute nastaviti da služe putnicima tokom ljetnje sezone. Ovo strateško prilagođavanje omogućava optimizaciju operacija istovremeno osiguravajući da putnici mogu uživati u pogodnostima i dostupnosti ovih ruta tokom perioda najvećeg putovanja”, rekli su iz kompanije.

Podsjećamo, linije iz Podgorice ka Beču i Rimu neće funkcionisati od 26. oktobra. Osim toga, ibroj letova iz Podgorice za Milano biće smanjen sa postojeća tri sedmično na dva. Na zimu, očekivano, neće biti sezonskih letova ka Londonu, Katovicama i Varšavi. Wizz Air tako će iz Podgorice od jeseni držati tek četiri linije sa osam sedmičnih polazaka.

Iz Aerodroma, sa druge strane, tvrde da ih kompanije Ryanair i Wizzair nijesu zvanično obavijestile da od kraja oktobra ukidaju letove ka Barseloni, Zagrebu, Rimu i Beču.

“U komunikaciji sa aviokompanijama, Aerodromi Crne Gore redovno ažuriraju informacije o statusu postojećih i potencijalnih ruta. Iako zvanično obavještenje nije dostavljeno, postoje najave da pomenute rute neće održati cjelogodišnjost, ali i da se može računati na otvaranje novih”, kazali su oni za Cdm.

Kako dodaju, Aerodromi Crne Gore nastavljaju da, u mjeri svojih mogućnosti, traže prostor za snaženje postojećih i razvoj novih ruta, uz poziv svim zainteresovanim stranama, a prije svega turističkoj privredi i relevantnim državnim organima, da aktivno razmotre sve mjere podsticanja cjelogodišnjeg aviosaobraćaja.

“LCC (low cost carier) kompanije posluju po biznis modelu koji se ogleda u relativno čestim korekcijama koje se odnose na frekvencije i rute, pa čak i promjenama vezanim za baze”, poručuju iz Aerodroma Crne Gore.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *