Do kraja godine 1,5 milijardi 5G korisnika

Dodajte komentar

Novo izdanje Ericssonovog izvještaja o mobilnosti s kraja juna 2023. tvrdi da su 5G pretplate u porastu u svim regionima širom svijeta, kao i globalni promet podataka putem mobilne mreže, pri čemu se očekuje da će mjesečna globalna prosječna upotreba po pametnom telefonu preći 20 GB do kraja godine.

Predviđa se da će 5G pretplate doseći 4,6 milijardi globalno do kraja 2028, što bi činilo više od 50 odsto svih mobilnih pretplata. Broj 4G pretplatnika takođe rastu: porasli su za 59 miliona tokom prvog tromjesečja 2023. na 5,2 milijarde, ali predviđa se da će početi da opadaju od ove godine na oko 3,8 milijardi do kraja 2028. kako korisnici budu prelazili na 5G ugovore.

Indijsko tržište se smatra najbrže rastućim 5G regionom na globalnoj razini – rečeno je da su tamošnje 5G pretplate dosegle oko 10 miliona do kraja 2022. i procjenjuje se da će činiti 57 odsto mobilnih pretplata u zemlji do kraja 2028.

Primjena 5G pretplate u Sjevernoj Americi takođe je bila jača nego što se očekivalo u prethodnim prognozama, a na kraju 2022. dosegla je penetraciju od 41 odsto, što je trenutno najviši regionalni nivo.

Oko 240 CSP-ova (operatora) pokrenulo je komercijalne 5G usluge, a oko 35 ih je implementiralo ili pokrenulo samostalnu 5G. Najčešće 5G usluge za potrošače navedene su kao poboljšani mobilni širokopojasni pristup (eMBB), fiksni bežični pristup (FWA), igre i usluge zasnovane na AR/VR. Više od 100 CSP-ova sada nudi FWA usluge preko 5G, što se procjenjuje na gotovo 80 odsto svih FWA veza do 2028.

“Globalno prihvaćanje 5G tehnologije premašilo je milijardu pretplata, donoseći pozitivan rast prihoda za pružaoce komunikacijskih usluga na vodećim 5G tržištima”, rekao je Fredrik Jejdling, EVP i voditelj mreža u Ericssonu.

“Vidimo jaku vezu između povećanja 5G pretplata i prihoda od usluga. U protekle dvije godine uvođenje 5G usluga na dvadeset najvećih tržišta rezultiralo je povećanjem prihoda od sedam odsto. Ovaj trend pokazuje rastuću vrijednost 5G, od čega koristi imaju i korisnici i pružaoci usluga”, rekao je Jejdling.

Govoreći o prihodima, slika je pomalo mješovita uprkos tvrdnji o povećanju 5G od 7 odsto. Izvještaj tvrdi da je “lansiranje 5G usluga omogućilo pružaocima usluga da proaktivno pokreću prelaz na više mobilne tarife, dodajući vrijednost za potrošače”.

„Za pružaoce usluga, dodatna vrijednost pružena potrošačima i preduzećima pretvara se u prilike za povećanje prodaje i povećanja prihoda. Trend prihoda pokazuje da je ovo hvatanje vrijednosti već počelo. Kako 5G mreže i ekosistemi sazrijevaju, s više usluga i aplikacija koje se razvijaju i nude još više vrijednosti biće dostupno za korisnike”, zaključio je Jejdling.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *