CBCG najavila moguće ublažavanje restrikcija za isplate dividendi banaka

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore CBCG najavila je danas mogućnost relaksiranja pojedinih mjera kojima bi finansijskim institucijama bilo djelimično ili u potpunosti omogućeno da isplaćuju dividende akcionarima.

To je kazao guverner CBCG dr Radoje Žugić tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima Udruženja banaka Crne Gore.

Obrazlažući moguće ublažavanja mjera naveo je da su “pravovremene i adekvatne mjere CBCG” učinile da bankarski sistem bude otporan na šokove koje su uzrokovali pandemija COVID 19 te rat u Ukrajini.

“Ukidanjem ove mjere bi se, shodno najboljoj EU praksi, kreditnim institucijama koje ispunjavaju regulatorne zahtjeve, omogućilo da isplate iznos dividende u iznosu koji neće narušiti sigurnost poslovanja kreditne institucije, odnosno da isplatom dividendi  neće doći do narušavanja poštovanja svih regulatorno propisanih zahtjeva i interno utvrđenih limita”, navedeno je iz CBCG.

Predstavnici banaka izrazili su zadovoljstvo saradnjom sa CBCG i pozdravili inicijativu za relaksiranje mjera.

Iz vrhovne monetarne institucije su naveli da je na sastanku razgovarano o stanju u bankarskom sektoru, ključnim bankarskim indikatorima, te reviziji mjera za ublažavanje negativnih uticaja korona virusa na finansijski sistem, koje je Centralna banka u kontinuitetu donosila od 2020.  godine.

“Učesnici sastanka su konstatovali da je bankarski sektor visoko likvidan i solventan, te da kapital i depoziti kontinuirano rastu, uz istovremeno smanjenje nekvalitetnih kredita. Guverner Žugić je istakao da su banke pokretač rasta crnogorske ekonomije, i podsjetio na najnovije podatke, prema kojima trenutni koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 18,94%, nivo depozita je povećan za 80 miliona u odnosu na prethodni mjesec, dok NPL na kraju maja iznosi 5,94%. Guverner je takođe saopštio da su sve banke uplatile sredstva za Sanacioni fond za 2023. godinu”, saopšteno je iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *