Pejović Izraelcima za sada dužan 14 miliona  

Dodajte komentar

Biznismen Veselin Pejović i njegove firme prema dosadašnjim presudama izraelskih sudova,u koje Vijesti imaju uvid, dužni su izraelskom likvidacionom upravniku Lioru Daganu 14,1 milion eura.

To je novac za koji je u sudskom postupku utvrđeno da su ga Pejović ili njegove firme dobile od Majkla Dejvida Grinfilda koji je u Izraelu osuđen da je organizovao Ponzijevu šemu preko koje je prevario za oko 200 miliona eura više od hiljadu investitora većinom iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Dagana su imenovali izraelski i američki sud da zamrzne, raspolaže i povrati svu imovinu Grinfilda, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio investitorima i povjeriocima.

Iz Uniproma sa ranije saopštili da je Grinfild bio njihov partner, ali da nisu poslovali od kada su imali saznanja da je učestvovao u prevarnim radnjama. Pejović je pred sudovima u Izraelu osporavao nadležnost.

Ovaj dug Uniproma od 14 miliona eura može biti i veći zbog rasta zateznih kamata, ali i mogućih novih postupaka kako se budu otkrivale nove transakcije Grinfilda sa Pejovićem i poslovnom grupom Uniprom.

Dagan i njegov pravni tim smatraju da je postojala svjesna aktivnost Grinfilda i Pejovića da kroz razne ugovore o kupoprodaji firmi i udjela i ulaganja u projekte sakriju tragove i pokušaju legalizovati dio novca koji je na prevaru i lažna obećanja uzet od investitora.

Četiri presude iz Izraela su postale pravosnažne u toj državi i u toku je njihovo priznanje pred crnogorskim sudovima. Privredni sud je prethodno u oktobru prošle godine priznao glavni postupak koji se tada vodio u Izraelu.

U međuvremenu je Pejović bio dio svojih firmi poput Uniproma i Uniprom metala prebacio na sina Stevana Pejovića, a Uniprom hotele na suprugu Dubravku Pejović. Prema podacima iz Centralnog registra Veselin Pejović je ponovo postao vlasnik Uniprom hotela u decembru prošle godine. Od sina je ponovo preuzeo Uniprom i Uniprom metale od 1. juna ove godine, nakon što su advokati Dagana zatražili uvođenje privremene mjere zabrane raspolaganja.

Prema ovim pravosnažnim presudama Uniprom hoteli su dužni Daganu da vrate 500 hiljada eura dobijenih od Grinfilda, kao i
93.600 eura za sudske troškove.

Pejović je kao fizičko lice, po drugoj odluci suda, dužan da firmi EGFE Hungary,bivšoj Grinfildovoj firmi koju je u međuvremenu preuzeo Dagan, vrati 900 hiljada eura,kao i da za sudske troškove plati 168 hiljada eura.

Po trećoj presudi Pejović je dužan da vrati Daganu 3,8 miliona eura, za koje je utvrđeno da ih je dobio od Grinfilda, kao i da za te sudske troškove plati 711 hiljada eura.

Po četvrtoj potvrđenoj presudi Uniprom hoteli su dužni da Daganu vrate 1,2 miliona eura, kao i da plate sudske troškove od 168 hiljada eura.

Petom presudom, čiji je postupak potvrđivanja pravosnažnosti u toku,Pejović Daganu treba da plati pet miliona eura, koje je dobio od Grinfilda, kao i 541 hiljadu na ime kamate i 1,03 miliona eura na ime sudskih troškova.

Advokati Dagana u Crnoj Gori podnijeli su više zahtjeva crnogorskim izraelskim sudovima za određivanje privremenih mjera kojima žele da spriječe otuđivanje imovine iz Uniprom grupe, a nakon pravosnažnosti novih presuda 16. maja su podnijeli privremenu mjeru kojom traže da se zabrani Pejoviću da otuđi i optereti više nekretnina i katastarskih parcela u mjestu Broćanac kod Nikšića gdje se nalaze pogoni livnice lakih metala.

Takođe ovom mjerom se traži zabrana raspolaganjima u udjelima Uniprom hotela, kao i udjela u firmi “Montenegro Assets Management.

Kako je obrazloženo u predlogu odluke,ovu mjeru traže kako bi osujetili novi pokušaj sprečavanje naplate. Advokati Dogana navode da je tokom postupka u Izraelu, koji se vodio za povrat novca od Uniprom hotela od oktobra do januara ove godine, došlo do isknjižavanja hotela “Ziya u Podgorici i “Budva u Budvi iz Uniprom hotela u novu firmu “Montenegro Assets Management.

Tvrde da biznismen opstruiše pokušaje naplate duga

U obrazloženju privremene mjere advokata Dagana navode da je bilo više primjera opstrukcije naplate duga. Nakon pravosnažnosti presuda u Izraelu Pejović je na suprugu prepisao stan u Porto Montenegru od 135 kvadrata, a ta promjena registrovana je u katastru 18. aprila ove godine.

U zahtjevu sudu za privremenom mjerom navode da Pejović od aprila 2021. godine pokušava da onemogući povjerenika Dagana da naplati dugove i namiri povjerioce prevarene investitore.

Navode i da je Pejović nakon pokretanja krivičnog postupka protiv Grinfilda od njega primio 1,2 miliona eura, kao i da je dan nakon donošenja odluke suda u Izraelu Uniprom preuzeo udio u firmi Mighty Monte Mine, gdje je Grinfild imao 80 odsto vlasništva, bez naknade čime su navodno njihovi povjerioci oštećeni za šest miliona eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *