Najčešće greške koje pravimo pri renoviranju kuće ili stana

Dodajte komentar

Kada je u pitanju renoviranje kuće ili stana, bez obzira na ushićenost zbog promjene i na entuzijazam zbog još veće ušuškanosti omiljenog mjesta za boravak koja se želi postići, uvijek se javlja jedno pitanje – koliko će sve to da košta?

Da, želimo da sve bude odrađeno kvalitetno, u skladu sa našim željama i koliko je moguće po uzoru na onaj Pinterest folder koji pripremamo godinama, ali isto je bitno i to koliki budžet imamo na raspolaganju, te kako pokriti sve troškove.

Cijelom projektu treba pristupiti veoma pažljivo i probati da se, koliko je to moguće (neke stvari je nemoguće predvidjeti), držimo plana. Stoga, ako ste razmišljali ili čak krenuli u proces renoviranja kuće ili stana, evo nekoliko savjeta. Počnimo od najčešćih grešaka.

Nedovoljno isplaniran proces

Savjetujemo vam da prije zvaničnog započinjanja projekta prvo čujete savjete i iskustva ljudi koji su nedavno renovirali svoj prostor. Vaši prijatelji će vam sigurno reći da je jedna od ključnih grešaka nedovoljno detaljan plan procesa renovacije. To uvijek dovodi i do dodatnog stresa (kao da samo renoviranje nije dovoljno stresno), što definitivno želite da izbjegnete.

A šta zapravo čini dobar plan? Dobar plan su dobro raspoređeni prioriteti, pa onda, shodno tome, i dobro raspoređen budžet prema prioritetima.

Zato je bitno da prije nego započnete ikakav posao jasno postavite ciljeve i napravite plan. Da li želite poboljšati funkcionalnost prostora, promijeniti stil ili povećati vrijednost nekretnine? Jasni ciljevi će vam pomoći da usmjerite svoje napore i donesete ispravne odluke tokom procesa renoviranja.

Ukoliko sami niste u mogućnosti da se posvetite ovom procesu, uvijek je bolje potražiti pomoć stručnjaka, poput dizajnera enterijera, i osigurati željene rezultate. Nekada će vam unajmljeni stručnjak, njegovi savjeti i nadgledanje cijelog procesa renoviranja uštedjeti velike količine novca.

Loše raspoređen budžet

Još jedna veoma česta greška jeste nerealan plan budžeta.

Ova stavka je usko povezana sa prethodnom. Kao i sve ostalo, potrebno je detaljno i realno isplanirati budžet. Evo šta treba uraditi.

Prvo, temeljno istražiti cijene materijala i usluga. Ne očekujte čudo od jeftinijih, manje kvalitetnih materijala i namještaja – nećete učiniti sebi uslugu. Dugoročno će vas koštati više od onih koji su vam se u trenutku učinili kao skuplja opcija. Excel tabela je odličan način da pratite ponude koje dobijate! Takođe je vrlo važno u svoj plan uključiti i potencijalne skrivene i neočekivane troškove (koji su gotovo neizbježni).

Nakon što se dobro potkujete informacijama i pripremite, vrijeme je da razmislite o načinima koji vam mogu pomoći da ovaj proces prođe što „bezbolnije“.

Neki od tih načina su adaptacijski krediti , koji su namijenjeni klijentima koji planiraju da ih iskoriste za renoviranje, dogradnju i proširenje stambenog prostora ili za pomoć pri kupovini imovine. Ovakva vrsta kredita može biti sa hipotekom ili bez hipoteke, u zavisnosti od vaše
želje i traženog iznosa kredita.

Ukoliko ipak želite nešto više, pa uz renoviranje stana dio novca želite da potrošite i na novi automobil, školovanje djece ili odlazak na odmor o kome ste dugo maštali, gotovinski kredit bez hipoteke svakako će vam dati veću slobodu pri trošenju novca.

Na kraju, imajte na umu da sa našom karticom na rate – Ratkom u bilo kojoj prodavnici materijala, namještaja i opreme, bilo u zemlji, inostranstvu ili onlajn, možete kupovati na rate. Ukoliko vam za renoviranje nedostaju mala sredstva i željeli biste da taj teret podijelite na rate – (i to) do 24 mjesečne rate – Ratka je pravi izbor! 🙂

Na vama je samo da odaberete koji od njih vam najviše odgovara!

Saznajte i u kojim prodavnicama možete ostvariti popuste trgujući Erste beskontaktnim karticama – Erste povoljnosti dostupne su na više od 300 prodajnih mjesta.

Loša procjena vremena

Sada, dio koji je najteže prihvatiti – vrijeme. Ako mislite da će sve biti gotovo za šest mjeseci, dodajte još barem tri.

Činjenica je da u čitavom procesu na jako mali broj aspekata utičete direktno vi. Uglavnom sve zavisi od majstora i kompanija. Samim tim – precizno planiranje je gotovo nemoguće.

Znamo, to može da bude veoma frustrirajuće. Bilo da stan ili kuću renovirate za sebe, pa jedva čekate da uskočite u svoj novi dom, ili prosto planirate da izdate/prodate nekretninu, sigurno vam je važno da što prije krenete u taj proces (i da se on što prije završi).

Naš savjet vam je da isplanirate što detaljnije sve na šta možete uticati i da pokušate da sa kompanijama i majstorima postignete što precizniji dogovor, kao i da, ukoliko je moguće, sve potkrijepite ugovorom. Isto tako, budite spremni na odlaganja (i ne dozvolite da ona negativno utiču na vas).

Šta nam drugo preostaje sem da vam poželimo sreću u ovom procesu!

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *