Intervju: Globalni i regionalni komercijalni menadžeri za brendove i brend marketing u Glovu

Dodajte komentar

“Glovo se trudi da bude aplikacija broj jedan u preuzimanju, što postiže na 20 od 24 tržišta, ali i da bude prva na umu potrošačima bez obzira na tip proizvoda koji im je potreban za dostavu. Takođe, Glovo je prepoznao važnost inovacija u reklamne formate i tehnologije, zbog čega ulaže mnogo napora u razvoj resursa dostupnih partnerima usmjerenih na rezultate, kao što su retail medijska rješenja, a koja će im pomoći da promovišu i istaknu svoje proizvode na aplikaciji”, kazali su u intervjuu globalni komercijalni menadžer za brendove u Glovu, Alain Caignard i regionalni menadžer za brend marketing u Glovo JIE, Alexandru Ion. Oni su u Crnoj Gori boravili povodom učešća na prvom Glovo Brands Day događaju u Crnoj Gori, koji je organizovala multikategorijalna platforma za dostavu “Glovo”  i kojem je prisustvovao veliki broj partnera na aplikaciji.

Šta nam možete reći o akviziciji i karakteristikama potrošača u Crnoj Gori i šire?

Kada korisnici otvore Glovo aplikaciju, to znači da imaju potrebu – ili žele da naruče neko jelo ili im je potreban neki drugi proizvod koji može da riješi njihovu trenutnu potrebu. Ovo čini akviziciju i učestalost potrošača jednom od glavnih investicionih linija za Glovo, a posebno smo srećni što se veličina ove korisničke baze stalno povećava, što pozitivno utiče na broj porudžbina i rast svih naših metrika. U tom smislu, trudimo se da budemo aplikacija broj jedan u preuzimanju, što postižemo na 20 od 24 tržišta, ali i da budemo prvi na umu potrošačima bez obzira na tip proizvoda koji im je potreban za dostavu. Međutim, nije dovoljno podstaći ljude da preuzmu aplikaciju. Za nas, akvizicija se dešava kada neko preuzme aplikaciju, naruči nešto i uspješno dobije tu narudžbu. To znači da se ne fokusiramo samo na privlačenje kupaca, već i na njihovo angažovanje na aplikaciji, kao i da ovu publiku učinimo dostupnom našim partnerima.

Gledajući globalne i lokalne podatke, ponosni smo što imamo dobar odnos učešća muškaraca i žena među našim korisnicima, čineći rodnu distribuciju prilično jednakom među našim potrošačima. Naši korisnici su srednje starosne dobi – to uključuje one koji su digitalno pismeni i imaju veću kupovnu moć, odnosno mlado, urbano stanovništvo širom svijeta.

Šta Glovo korisnici najčešće naručuju i u kojoj mjeri im je q-commerce privlačan?

Kada je u pitanju vrijednosni predlog, Glovo je prvi na globalnom nivou u poređenju sa konkurentima u kategoriji “bilo šta“. U tom smislu, od samog početka, naša misija je oduvijek bila da svima omogućimo lak pristup bilo čemu u gradu. Štaviše, q-commerce je jedan od najvažnijih djelova Glova, koji trenutno bilježi najveći rast u poređenju sa drugim poslovnim segmentima sa doslednošću dvocifrenog rasta. Međutim, ovo naravno ne znači da će q-commerce zamijeniti tradicionalni način kupovine u supermarketima, ali će nesumnjivo biti dio naših života i nešto što će se koristiti.

U pogledu korišćenja prednosti q-commerce-a u Crnoj Gori, posebno smo zadovoljni činjenicom da smo iznad našeg globalnog prosjeka, što pokazuju i konkretni podaci. Oko 20% transakcija na Glovu u Crnoj Gori predstavljaju transakcije velikih komercijalnih prehrambenih lanaca i trgovaca, što je znatno iznad prosjeka od 12% na globalnom nivou. Ovo ukazuje da za većinu korisnika q-commerce predstavlja pogodnost koju rado koriste, dok je za partnere koji prodaju proizvode za svakodnevnu i čestu upotrebu prilika da iskoriste ovaj alat za rast svog brenda i dalje širenje njihovog poslovanja.

Kako se razvijalo transformativno putovanje Glova kada su u pitanju usluge i mogućnosti za partnere?

Glovo ima brojne marketinške resurse koji pokrivaju cijeli marketinški tok, ali i svijest i razmatranje, što omogućava brendovima da iskoriste prednost u privlačenju korisnika i kupaca na Glovu i povećaju konverzije. Ovo je nešto što je Glovo razvijao i primjenjivao tokom godina, omogućavajući partnerima da koriste online i offline resurse, pristupe različitim ciljnim grupama, prate njihove performanse i posavjetuju se o upravljanju nalozima. Međutim, kako se kompanija razvija i transformiše, tako se mijenja i ova sfera poslovanja, prelazeći na retail medijska rješenja. Ova rješenja partnerima omogućavaju aukciju u stvarnom vremenu, model plaćanja po kliku, mogućnost kontrole budžeta, optimizaciju angažmana i integraciju u iskustvo kupaca.

U kojoj mjeri je Glovo doprinio razvoju koncepta tzv. retail medija?

Retail mediji je skup digitalnih kanala koje Glovo posjeduje kako na aplikaciji, tako i izvan nje, a koji se nude našim partnerima, poslovnim subjektima trećih strana, u reklamne svrhe. To su resursi usmjereni na rezultate koji pružaju jasan povrat ulaganja za naše partnere. Imajući u vidu da je ovakav tip marketinga u značajnom porastu širom svijeta, te da svjedočimo ogromnim ulaganjima u retail medije, Glovo je takođe prepoznao važnost ovakvih inovacija u reklamne formate i tehnologije. U tom smislu, razvili smo i prioritizovali nove načine obogaćivanja korisničkog iskustva, istražujući granice tradicionalnih formata oglašavanja i istovremeno pružajući veće mogućnosti našim partnerima i drugim brendovima da koriste našu platformu za svoju promociju.

Koje su sve mogućnosti dostupne partnerima za njihovu promociju posredstvom Glovo aplikacije?

Našim partnerima omogućili smo nekoliko opcija, uključujući poboljšanu pretragu u prodavnici, koja ističe proizvode brendova na stranici na kojoj se prikazuju rezultati pretrage, dodatnu prodaju  prilikom kupovine, koja omogućava brendovima da promovišu svoje proizvode na stranici za plaćanje, te programatsko oglašavanje i ponovno ciljanje, kojim se prati ponašanje potrošača i koristi segmentacija za ciljanje određenih korisnika. Pored toga, kompanija radi na razvoju rješenja koja će imati za cilj da podignu svijest korisnika aplikacije o nekom brendu i proizvodu, kao i omogućiti partnerima da sa kupcima podijele svoju priču. Ta rješenja će podrazumijevati brendirane banere, koji će pružiti dodatnu vidljivost brendu na aplikaciji, i sprovođenje kampanje u prodavnici, koja će partnerima omogućiti da imaju posebnu stranicu posvećenu njihovom brendu sa različitim informativnim i proizvodnim sadržajem.

Koje probleme s kojima se brendovi suočavaju Glovo planira da riješi u narednom periodu i na koji način?

Pored tradicionalnih resursa koji su na raspolaganju, Glovo ulaže mnogo napora u razvoj resursa usmjerenih na rezultate, kao što su retail medijska rješenja. U tom smislu, uvijek tražimo načine da poboljšamo i razvijemo opcije za partnere koje će im pomoći da promovišu i istaknu svoje proizvode na aplikaciji. Rješenja koja su u pripremi omogućiće im da kreiraju vlastite kampanje, pružiće im dodatnu vidljivost i mogućnosti da dođu do Glovo korisnika i kupaca na različite načine. Pored toga, naši partneri uvijek imaju mogućnost da testiraju određene opcije koje su im dostupne sa kontrolisanim budžetom, i na taj način vide koja opcija je najisplativija za njih i koja im daje najbolje rezultate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *