Filipović: Fond PIO treba da ulaže, a građani da imaju uvid u sredstva koja investiraju

Dodajte komentar

Nedavne najave lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića da bi u okviru programa “Evropa sad 2 i novog povećanja neto zarada mogle doći do ukidanja doprinosa za penzije izazvale su buru u javnom mnjenju i strah dijela javnosti da će isplata penzija biti obustavljena. Međutim, ekonomski analitičar Oleg Filipović ističe da Crna Gora nema dobar koncept, jer naš Fond ne investira novac. On poručuje da građani nemaju razloga za strah.

-Kada je u pitanju penzioni fond, on ne investira novac, što je njegov osnovni zadatak, pri čemu su mogućnosti investicija limitirane, što znači da ne smije ulaziti u riskantne investicije. Fond treba da investira u hartije od vrijednosti, jer je tu nizak rizik, ali nije ni garantovan visok profit. Po prvi put prije mjesec-dva izjednačeni su prihodi po osnovu doprinosa i sa odlivom po osnovu penzija. Mislim da moramo iskoristiti tu situaciju kako bismo napravili novi Fond, koji će funkcionisati kao pravi penzioni fond, ili prepustiti Ministarstvu finansija da vrši isplatu penzija kaže Filipović.

On je napravio komparaciju sa fondovima u Francuskoj i Njemačkoj, gdje je bilo oprečnih mišljenja javnosti i ministara finansija, a širom Francuske i nereda.

-Francuska je podigla granicu za od lazak u penziju, što je revoltiralo građane, pa je došlo i do sukoba. Fond te države nije imao dovoljno novca, pa je pomjerio granicu. U periodu stabilnosti, njemački radnik je pokrivao četiri penzije, a to sada nije u mogućnosti. Čim dođe do toga, mora se tražiti rešenje, a najlakše je podizanje starosne granice za odlazaku penziju. Kako god, smatram da moramo napraviti novi fond, koji mora biti efikasan, operativan i fleksibi lan i da iskoristi jednak prihod od doprinosa sa rashodima penzija ističe Filipović.

Međutim, on postavlja pitanje ako je prihod i rashod odnedavno jednak, ko jeu prethodnom periodu pokrivao razliku i na koji način.

-Država je garant i novac ne može da nestane, samo je pitanje ko i kako upravlja tim sredstvima za račun građana. Kod nas se odavno ustali la fraza da penzionere neko nešto čašćava, što nije tačno, jer su oni taj novac zaradiliu toku svoje rad-
ne karijere. Razlika je što je postojeći fond vjerovatno poslovaou minusu i treba ispitati njegovo poslovanje u prethodnih nekoliko decenija kazao je Filipović.

On smatra da je neophodno utvrditi šta se desilo sa novcem građanau prethodnom periodu, jer ukoliko je Fond poslovao sa minusom, zašto bi građani ulagali u njega.

To je elementarno pitanje. Smatram da država prosto mora da napravi novi fond, iskoristi ovo što sada trenutno ima čistu situaciju, da uvede elektronski račun građana, kako bi svaki pojedinac imao izvještaj o investiranju njegovog novca sa projekcijom budućih penzija. Tako bi svaki građanin imao uvi d u rad Fonda i znao bi šta ga očekuje naglašava Filipović.

On ističe da je Fond PIO nekada imao ozbiljan portfolio, ali seu međuvremenu pretvorio u protočni boj ler, od nosno samo jednu od potrošačkih jedinica budžeta.

-Građani moraju da znaju šta je bilo s tim, na osnovu koje analize je eventualno prodato neko preduzeće. Mislim da je kompromisno rešenje osnivanje novog fonda, sa čistom situacijom sa dosadašnjim i budućim penzijama. Građani ne treba da se plaše ukidanja postojećeg Fonda, jer će se penzije isplaćivati kazao je Filipović.

Aligrudić: Država garantuje isplatu penzija

Direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić ističe da je teško pričati o pretpostavkama, odnosno šta bi bilo kad bi bilo.

Brojna pitanja bi se otvorila kada bismo pričali o ukidanju Fonda. Pričalo bi se šta bi bilo sa penzionerima koji već primaju penzije, što sa zaposlenima koji uplaćuju doprinose, kako bi se to odrazilo na obim prava koja bi trebalo ostvariti i slično. Država garantuje da se penzije moraju isplaćivati, ali sistem nam ne stvara račun da znamo koliko je para uloženo i koliko nas čeka na kraju kad odemo u penziju. To je sistem na Zapadu, a kod nas je sistem sada takav da ulažemo a da faktički ne znamo koliko smo uložili. Od visine zarade i uplaćenih doprinosa možemo računati otprilike koliki je iznos penzije kazao je Aligrudić, koji nije želio da nagađa šta bi se desilo ukoliko se postojeći Fond ukine.

Poslovanje Fonda mora biti predmet revizije

Naš sagovornik potvrdno odgovara na pitanje da li poslovanje Fonda mora biti predmet i ekonomske i pravne revizije.

Nemojmo zaboraviti da je postojeći Fond nekada investirao u brojna preduzeća, čak je bio i stopostotni vlasnik pojedinih preduzeća, dok je u drugim bio manjinski, a ne znamo gdje je ta “supstanca” izašla. Zadatak Fonda je jednostavan, on bi svake godine trebalo da obavijesti da li su se doprinosi zadržali, odnosno da li su građani kao investitori obaviješteni koliko novca je uplaćeno, šta je sa njim urađeno i da se napravi projekcija penzija u odnosu na ekonomske uslove iz godine u godinu, jer tako funkcionišu svi fondovi. To znači da na kraju godine građanima moraju da daju izvještaje koliko je uplaćeno novca, gdje je investirano i koliki je interes ostvaren kaže Filipović i ističe da Fond mora da pravi profit.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *