Todorović Golubović: Poreski savjetnici mogu da imaju značajnu ulogu u jačanju poreske discipline

Dodajte komentar

Nakon dugogodišnjih najava, konačno su počeli sa radom poreski savjetnici. Oni bi trebalo da dovedu do povećanja poreske discipline, smanjenja sive ekonomije, ali i stvaranja uslova za privlačenje stranih investitora.

Licencirani poreski savjetnici počeli su da rade 16 godina nakon usvajanja zakona. To znači da će pravna i fizička lica koja imaju ugovor sa njima dobiti bolji poreski tretman i lakše ostvariti prava kod poreskih i carinskih organa.

“Poreskim savjetovanjem bavila su se mnoga pravna i fizička lica koja nisu imala često ni minimum kompetencija da rade taj posao, iako su sebi davali za pravo da se predstavljaju poreskim savjetnicima”, kazala je predsjednica Komore poreskih savjetnika Milena Todorović Golubović za Gradsku RTV.

U Crnoj Gori je trenutno 17 licenciranih poreskih savjetnika, dok su četiri u postupku polaganja. Najviše ih je u Podgorici, a upravo će njihova uloga biti značajna u jačanju poreske discipline.

“Mislim da bi taj procenat mogao da se poveća na značajno veći nivo ukoliko se način utvrdjivanja poreza bude podigao na veći nivo, što u suštini znači da poreski savjetnici mogu da odrade značajnu ulogu”, objašnjava Todorović Golubović.

Iz Komore poreskih inspektora poručuju da ih zabrinjava procenat sive ekonomije, koji je najzastupljeniji na tržištu rada.

Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *