Potpredsjednik ECB: Podizanje kamata treba da obuhvati i štednju

Dodajte komentar

Podizanje kamatnih stopa u eurozoni trebalo bi da obuhvati i štediše kojima bi banke trebalo da isplaćuju više kamate na štednju, upozorio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

„Potpuna transmisija (monetarne politike) zahtijeva da isplaćivanje naknada (i) za štednju”, rekao je De Guindos.

Komercijalne banke funkcionišu kao prenosni mehanizam monetarne politike Evropske centralne banke, što znači da se ECB-ovo podizanje odnosno spuštanje kamatnih stopa prelivaju u više odnosno niže cijene kredita.

ECB je prošle sedmice podigao ključne kamatne stope u eurozoni za četvrtinu postotnog boda.

„Jako je važno da se monetarna politika… ogleda u svim kategorijama imovine i obaveza banaka”, izjavio je zvaničnik ECB.

Nije posebno komentarisao situaciju u Španiji, gdje banke građanima nude najniže kamatne stope na depozite, iako je zemlja u grupi vodećih privreda eurozone. Tako su banke u Španiji u prosjeku nudile kamatnu stopu na štednju oročenu na 12 mjeseci od 1,33 odsto, u poređenju s prosjekom eurozone od 2,27 odsto.

Prošle sedmice ECB je povisila svoju kamatnu stopu za još jednu četvrtinu postotnog boda, povećavši troškove varijabilnih hipotekarnih kredita, koji čine veliku većinu ugovora u Španiji.

Zajmodavci su u utorak odbili poziv vlade u Madridu da podignu kamatne stope na štednju, tvrdeći da su one niže dijelom zbog viška likvidnosti u sektoru. Odbacile su i tvrdnje o nedovoljnoj konkurenciji u relativno koncentrisanom španskom bankarskom sektoru.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *