Milionska kazna za JPMorgan zbog brisanja dokaza

Dodajte komentar

Američki finansijski regulator izrekao je velikoj investicijskoj banci JPMorgan Chase novčanu kaznu od četiri miliona dolara zbog brisanja oko 47 miliona mejlova i poruka koje je trebalo da dostavi za potrebe istraga.

Prema rješenju Komisije za vrednosne papire i berze (SEC) koje je izdato JPMorgan Securities, najvećem odjeljku banke za brokersko poslovanje, elektronski zapisi nisu sačuvani iako je to naloženo banci. Milioni elektronskih zapisa od januara 2018. do aprila 2018. trajno su izbrisani u junu 2019. godine.

Morali su da čuvaju poruke i mejlove

Brokeri su dužni da čuvaju originale svih komunikacija najmanje tri godine, podsjeća Rojters. Poruke i mejlovi bili su sačuvani u oko 8.700 foldera elektronske pošte, uključujući prepiske koje je čak 7.500 zaposlenih redovno imalo sa klijentima. Mnogi od njih bili su poslovni zapisi koje je trebalo čuvati, navedeno je.

Budući da su zapisi izbrisani, banka nije uspjela da dostavi tražene dokumente u najmanje 12 regulatornih istraga povezanih s vrednosnim papirima građana. Među njima je osam istraga SEC-a i četiri drugih regulatora.

Podatke nije moguće vratiti

JPMorgan je izvijestio SEC o ovom brisanju u januaru 2020. godine.

“Budući da izbrisane zapise nije moguće vratiti, nije poznato niti je moguće sa sigurnošću utvrditi kako su izgubljeni zapisi mogli da utiču na regulatorne istrage”, zaključio je regulator.

Član odeljenja banke za regulativu priznao je nakon brisanja, u internoj e-poruci, da su izgubljeni dokumenti možda bili relevantni za potencijalne buduće istrage, pravna pitanja i regulatorne provjere. JPMorgan je predložio rješenje za nagodbu i regulator je njegov predlog prihvatio.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *