10 najboljih svjetskih gradova za život

Dodajte komentar
Beč

U godišnjem indeksu životnih uslova, koji je pripremio Economist Intelligence Unit (EIU), odjeljenje za istraživanje i analizu The Economista, a na osnovu podataka iz 173 grada, glavni grad Austrije Beč zadržao je titulu najboljeg grada za život, javlja Anadolija.

Prema The Economistu, ovogodišnja rang-lista deset najprikladnijih gradova za život izgleda ovako: Beč (Austrija), Kopenhagen (Danska), Melbourne (Australija), Sidney (Australija), Vancouver (Kanada), Cirih (Švajcarska), Calgary (Kanada), Ženeva (Švajcarska), Toronto (Kanada) i Osaka (Japan).

Dok su se zdravstvene usluge poboljšale širom svijeta, rezultati stabilnosti su se smanjili u mnogim zemljama zbog posljedica ratova.

Kriterijumi za život u svim gradovima na listi vratili su se na nivoe prije pandemije COVID-19.

Rangiranje zapadnoevropskih gradova je palo jer su zaostajali za ekonomskom trkom na azijskom tržištu zbog građanskih nemira i štrajkova radnika.

Kijev, glavni grad Ukrajine, koji nije uvršten na listu za 2022, ove je godine bio pri dnu liste na 165. mjestu zbog rusko-ukrajinskog rata. Moskva, koja je zbog rata pala na 96. mjesto 2022. godine, zadržala je istu poziciju.

Dok je razvoj nakon epidemije uočen u deset gradova s ​​najnižom sposobnošću za život, nijedan razvoj nije otkriven u Damasku, glavnom gradu Sirije, koji se nalazi na dnu liste.

Rangiranje je dobijeno bodovanjem stabilnosti gradova, zdravstvene zaštite, kulture i životne sredine, obrazovanja i infrastrukture.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *