Pariz domaćin konferencije za Novi globalni finansijski pakt

Dodajte komentar

Svjetski lideri, šefovi međunarodnih organizacija i ekološki aktivisti u danas će se okupiti u Parizu na dvodnevnom Samitu za Novi globalni finansijski pakt, koji ima za cilj pronalaženje boljih odgovora na probleme siromaštva i klimatskih promjena, preoblikovanjem globalnog finansijskog sistema.

Očekuje se da će na samitu biti dato obećanje kojim će siromašnim zemljama biti pružena pomoć od 100 milijardi dolara na godišnjem nivou za borbu protiv globalnih klimatskih promjena. Razgovaraće se i o potrebnim promjenama u načinu na koji Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond pozajmljuju i daju novac najugroženijim zemljama, navodi Associated Press, a prenosi Tanjug.

Pored toga, očekuje se da će učesnici samita podržati uvođenje poreza na emisiju gasova sa efektom staklene bašte u brodarstvu, kako bi se omogućilo njegovo usvajanje na julskom sastanku Međunarodne pomorske organizacije.

Zemlje u razvoju ukazuju na zastarjeli sistem u kojem Sjedinjene Američke Države, Evropa, Kina i druge velike ekonomije, koje su izazvale najviše šteta po klimu, ostavljaju najsiromašnije države da se nose sa posljedicama, piše AP.

Premijerka Barbadosa Mia Mottley prethodno je objavila plan u kojem se zalaže da se olakša pristup finansiranju za klimatski ugrožene zemlje jer su, kako navodi, države u razvoju prinuđene da plaćaju visoke kamate zbog čega teško finansiraju projekte adaptacije, poput izgradnje morskih zidova ili “zelenih” projekata, kao što su velike solarne farme.

Povećanje siromaštva

Američka agencija navodi da do pregovora u Parizu dolazi nakon što su pandemija, rat u Ukrajini i globalna dužnička kriza doveli do pada očekivanog životnog vijeka i povećanja siromaštva u većini zemalja širom svijeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji organizira samit, rekao je da su borba protiv siromaštva, napori za suzbijanje globalnog zagrijavanja i zaštita biodiverziteta “tijesno isprepletani”.

“Zato moramo zajedno da se dogovorimo o najboljim sredstvima za rješavanje ovih izazova u siromašnim i zemljama u razvoju”, poručio je Macron.

Sa druge strane, aktivisti strahuju da razgovori neće ispuniti očekivanja.

“Sadašnjem finansijskom sistemu nije potreban samo zavoj, potrebna mu je intenzivna hirurška intervencija”, rekao je Harjeet Singh iz organizacije “Climate Action Network International”.

On je naveo da postoje neke dobre ideje, ali da “one ne idu dovoljno daleko”.

Samit u Parizu nema mandat za donošenje formalnih odluka, naglasili su francuski organizatori, ali ima za cilj da pruži snažan politički podsticaj rješavanju ključnih problema o kojima će se raspravljati na predstojećim klimatskim konferencijama i drugim međunarodnim sastancima.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *