Kako je Powell ponovo uznemirio tržišta

Dodajte komentar

Šef američkog Feda Jerome Powell potvrdio je u srijedu da su dalja povećanja kamatnih stopa vjerovatna sve dok se postigne dalji napredak u borbi protiv inflacije.

Govoreći pred Kongresom na predstavljanju polugodišnjeg izvještaja o monetarnoj politici, primijetio je da je prošlonedjeljna pauza u povećanju kamatnih stopa bila kratak predah, a ne naznaka da je Fed završio sa svojim ciklusom povećanja kamata.

Članovi Odbora, kako pokazuju projekcije nakon završetka junskog zasjedanja Feda, do kraja godine očekuju povećanje kamata za 50 baznih bodova. To bi moglo značiti dva povećanja od po 25 baznih bodova u odnosu na trenutni raspon stopa od 5,00-5,25 posto, piše Momentum.

“Inflacija je donekle umjerena od sredine prošle godine”, rekao je Powell, dodavši da su “inflatorni pritisci i dalje visoki, a proces vraćanja inflacije na dva posto je dug put”.

Zvaničnici Feda generalno pomnije posmatraju temeljnu inflaciju, koja isključuje nestabilne stavke kao što su cijene hrane i energije. Posmatrano kroz indeks troškova lične potrošnje, ta je inflacija u aprilu iznosila 4,7 posto, dok je bazni indeks potrošačkih cijena u maju  na godišnjem nivou porastao za 5,3 posto.

“S obzirom na to koliko smo daleko došli, možda bi imalo smisla povećati stope, ali ćemo to učiniti umjerenijim tempom”, rekao je Powell odgovarajući na pitanja članova Kongresa.

Dionice na Wall Streetu pale su nakon Powellove izjave, pri čemu je S&P 500 pao za pola posto, a Nasdaq za 1,2 posto.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *