Čeka li nas korekcija u drugoj polovini godine?

Dodajte komentar

Ovogodišnja kretanja berzanskih indeksa su ohrabrujuća, ali sve su glasnija upozorenja da će otrežnjenje uslijediti u drugoj polovini godine, pogotovo ako se zapadne ekonomije ozbiljnije suoče s recesijom. Što bi investitori trebali uzeti u obzir u ovoj situaciji?

Konkretno, analitičari banke Morgan Stanley glasno predviđaju da će se trend uskoro preokrenuti: “Ne možemo se pridružiti sadašnjem optimizmu i jednostavno prihvatiti činjenice koje podupiru pozitivan trend. Samo ako ekonomski rast ojača u drugoj polovini godini, kao što tržišta trenutno očekuju, bikovski trend ima zdrave temelje.

U suprotnom, ulagači mogu očekivati oštro otrežnjenje, posebno s obzirom na sve veći rizik kojem su izloženi”, napisali su u bilješci klijentima, priznajući da su njihovi modeli za ovu godinu nisu dokazali. No stavove i dalje ne mijenjaju, prije nekoliko dana analitičar Michael Wilson iz pomenute banke naglasio je da se (iako se njujorški indeks S&P 500 odskočio za 20 posto od septembarskog dna) trenutno ne može govoriti o bikovskom trendu i da bi Fed uskoro mogao ponovo probuditi medveda, koji se smatra simbolom crnila.

Prilikom trgovanja treba izbjegavati kompanije  s visokom finansijskom polugom jer će kamatne stope ostati na visokim nivoima. Trebalo bi kupovati obrambene, a ne cikličke dionice, a trebalo bi kupovati dionice iz potrošačkih osnovnih proizvoda i sektora zdravstva, a ne iz tehnološkog i diskrecionog sektora potrošača.

U petak, dok su ulagači još bili pod utiskom junske sjednice Feda (ostavio je kamatne stope nepromijenjene nakon čak deset povećanja u 15 mjeseci, ali je nagovijestio barem povećanje u budućim sjednicama), mjesečne opcije istekle su na New York Stock Exchange. Najviše je bilo kupovina, što ukazuje na to da ulagači očekuju dalji rast tržišta. Biće zanimljivo vidjeti kako će se ulagači pozicionirati u budućnosti. Ako ne produže svoje bikovske opklade, to bi brzo moglo povući tržište prema dolje. Ulagači u fjučerse američkih dionica nisu bili tako raspoloženi od 2010., prema Citigroupu.

Čak su i mali ulagači euforični. Prema AAII (American Association of Retail Investors), u nedjelji do 14. juna 45,2 posto privatnih ulagača bilo je uvjereno da će cijene dionica rasti u sljedećih šest mjeseci. To je najveći bikovski sentiment od novembra 2021. S druge strane, bilo je samo 22,7 posto onih koji očekuju pad, najmanje nakon jula 2021. Zaista iznenađujuće, znajući da u ovo doba prošle godine niko nije zamišljao da će vrh Fed-ov ciklus pooštravanja stopa na 5,50-5,75 posto, kako je sada naznačeno.

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *