Fond iz Abu Dhabija investira 738 miliona dolara u kineski Nio

Dodajte komentar

Kineska kompanija za proizvodnju električnih automobila Nio objavila je u utorak da je primila 738,5 miliona dolara novog kapitala od fonda u vlasništvu vlade Abu Dhabija.

Strateško ulaganje u konačnici daje fondu, CYVN Holdings, 7% udjela u Niu.

Cijena dogovora bila je 8,72 dolara po dionici, navodi se u saopštenju. To je 6,7% ispod vrijednosti u kojoj su Niove dionice uvrštene na američke berze zatvorene u utorak, pad za oko pola posto.

Nio je ranije ovog mjeseca rekao da slabe isporuke automobila utiču na novčani tok i da odgađaju kapitalne izdatke i neke istraživačke i razvojne projekte.

KOmpanija je tada rekla da ima dovoljno gotovine za potporu poslovanju. Nio je objavio gotovinu i novčane ekvivalente od 14,76 milijardi juana (2,07 milijardi dolara) od marta, ispod onoga što je objavio za kraj 2021. i 2022. godine.

Na kraju 2019. novac i novčani ekvivalenti kompanje za proizvodnju električnih automobila pali su ispod milijardu dolara. No Nio se vratio 2020. nakon što je primio oko milijardu dolara od investitora, uključujući subjekte s državnom potporom.

Posljednjih nekoliko mjeseci investitori s Bliskog istoka sve više traže prilike u Kini, posebno u električnim automobilima.

Fondovi sa sjedištem u Kini takođe su se okrenuli kapitalu na Bliskom istoku jer su ulagači iz SAD-a i drugih regija postali oprezni prema Kini zbog regulatorne nesigurnosti.

Nio je rekao da očekuje da će se ugovor s fondom iz Abu Dhabija zaključiti početkom jula, nakon čega planiraju “istraživati prilike u međunarodnom poslovanju Nia”.

Sporazum takođe daje pravo CYVN-u da imenuje direktora u upravni odbor Nia, navodi se u objavi.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *