Novi pad azijskih berzi, evropske porasle

Dodajte komentar

Na azijskim berzama cijene dionica su danas pale drugi dan za redom, jer ulagači smatraju da smanjenje kamata kineske centralne banke nije dovoljno da bi se znatnije podstakao rast ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7.00 sati u minusu 0,6 ossto, oslabivši drugi dan zaredom.

Jutros je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,3 ossto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,5 odsto. U Australiji su, pak, porasle 0,9 odsto.

Kineska centralna banka smanjila je jutros ključne kamatne stope za 0,10 postotnih bodova kako bi podstakla rast privrede. Ali, to nije baš ohrabrilo ulagače, koji smatraju da je potreban cjelokupni paket fiskalnih i monetarnih podsticajnih mjera.

Niz posljednjih podataka ukazuje na znatno sporiji rast kineske ekonomije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih COVID mjera.

“Za novi krug paketa podsticaja vjerovatno će se čekati do sjednice Politbiroa početkom jula”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Ulagači su oprezni i zbog toga što im nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, s obzirom na to da se u ponedjeljak u SAD-u zbog praznika nije radilo.

Američki terminski indeksi trenutno su u blagom minusu, što najavljuje blagi pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na najvećoj svjetskoj berzi.

Hina

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *