Završen osmi “Made In New York Jazz Festival”

Dodajte komentar

Sinoć je u atrijumu The Capital Plaze u Podgorici zatvoreno ovogodišnje izdanje “Made In New York Jazz Festival 2023“. Osma po redu smotra džeza privukla je veliki broj ljubitelja ovog žanra a sinoćni koncert je pokazao da u Podgorici, ali i Crnoj Gori, džez ima ko da sluša.

Predivni prostor atrijuma The Capital Plaze bio poprište fantastičnog dvosatnog džez spektakla u kojem je brojna publika imala priliku da uživa u pažljivo odabranom izvođenju klasičnih džez kompozicija i standarda ali i originalnih autorskih djela svjetskih jazz zvijezda kao što su legendarna trostruka dobitnica Gremi nagrade Dee Dee Bridgewater, Dennis Chambers legendarni bubnjar i član „Drum Hall of Fame“, Bisera Veletanlić , jazz i pop umjetnica iz Beograda, Ashley Pezzotti istaknuta džez vokalistkinja iz Njujorka, pijanista Aaron Goldberg, džez basista Santi Debriano, saksofonista Yaacov Mayman, Alexis Baro (truba), Vasil Hadžimanov, jazz pijanista i kompozitor, Vladimir Maraš, istaknuti crnogorski džez kompozitor pijanista, Šule Jovović džez gitarista i Goran Potić.

Veliki broj ljubitelja džeza koji se sinoć okupio u Podgorici pozdravio je Vladimir Maraš, direktor Festivala.

„Šta se to dogodilo u Crnoj Gori za ovih 8 godina koliko festival već traje? Pa, dogodilo se mnogo toga. Za početak, džez u našoj zemlji više nije incident, izuzetak, već postaje pravilo na koje se, srećom, navikavamo polako ali sigurno. Da, trnovit je to put, prepun izazova, briga, kratkih rokova, odluka koje morate donijeti sad i odmah. Ali te brige su ništa u odnosu na alternativu – a alternativa je da proizvod ovog nivoa izgubimo i vratimo se deceniju unazad, što siguran sam, ne bi volio niko od nas. A ovaj proizvod ove godine ima čak 9 programa u 4 dana. Za svaki program je vladalo nezapamćeno interesovanje, stoga, izgleda da sve ovo polako dobija svoj puni smisao“, kazao je Maraš.

Made in New York Jazz Festival Montenegro od ove godine je i zvanično prepoznat kao festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Odluka Ministarstva kulture i medija od 27. decembra 2022. godine tako otvara nove mogućnosti razvoja i pruža značajnu finansijsku potporu očekivanom i neminovnom razvoju ovog projekta.

Ovogodišnje izdanje festivala otvoreno koncertima poznate makedonske grupe Leb i Sol u džez klubu Sejdefa u Podgorici, gdje je održan i koncert Vasil Hadžimanov Band-a.

Velika koncertna premijera ovogodišnjeg izdanja festivala održana je u naselju Porto Montenegro u Tivtu (Synchro stage).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *