Nasdaq u najvećem pozitivnom nizu od 2019.

Dodajte komentar

Američko tržipšte dionica u junu svjedoči mnogim višegodišnjim maksimumima. Tako je Nasdaq tokom sedmice skočio 3,3 odsto i time porastao osmu uzastopnu nedjelju, što je njegov najduži pozitivni niz od 2019. godine.

S&P 500 i Nasdaq ovoe sedmice dostigli najviše nivoe od aprila prošle godine.

Federalne rezerve isporučile su ono što su ulagači željeli kada je centralna banka ostavila iste kamatne stope u srijedu nakon 10 uzastopnih povećanja. Dok je Fed signalizirao da ove godine slijede još dva povećanja stopa, mnogi trgovci i ekonomisti na Wall Streetu vjeruju da bi Fed mogao s time da završi. Početkom sedmice, majski indeks potrošačkih cijena bio je najniži u dvije godine.

Adobe je dodao 0,9% nakon što je nadmašio rezultate i objavio optimistične smjernice, kao najnovija tehnološka dionica koja se oporavila. Nvidia, miljenica vještačke inteligencije, dobila je 10% ove sedmice, uvećavajući svoj rastu od 192% ove godine. Microsoft je porastao 4,7% i postigao rekordni četvrtak.

Tehnološke dionice bile su najteže pogođene u početku, kada je Fed krenuo u svoju kampanju podizanja stopa.

“Wall Street ostaje optimističan da talas vještačke inteligencije neće nestati u skorije vrijeme i da će ulagači preferirati američke dionice – budući da vidimo različite politike centralnih banaka širom svijeta. Izgleda da je ovaj rast berze malo pretjeran, previše novca ostaje na marginama, što znači da ako trgovina vještačkom inteligencijom ostane ista, može se nastaviti pobjednički niz na S&P 500”, rekao je Ed Moya, viši tržišni analitičar u Oandi.

Petak je donio još dobrih vijesti o inflaciji i ekonomiji. Očekivanja potrošača o inflaciji pala su u junu, s jednogodišnjim procjenama o cjenovnim pritiscima smanjenim sa 4,2% na 3,3%. Prema anketi Univerziteta u Mičigenu, pozitivna očekivanja potrošača su 63,9, što je više od procjena Dow Jonesa od 60,2.

SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *