Banke u EU će moći da prodaju podatke klijenata?

Dodajte komentar

Evropska komisija će predložiti da banke, osiguravači i fondovi dijele podatke o klijentima sa finansijskim institucijama u zamjenu za plaćanje kako bi se podstakao razvoj digitalnih finansija u bloku. Navodi se stvaranje programa za razmjenu finansijskih podataka koji okupljaju nosioce i korisnike podataka i potrošačke organizacije, piše Bloomberg.

Oni bi razvili tehničke standarde, pravila upravljanja, kompenzaciju, odgovornost i rješavanje sporova kako bi se obezbijedio siguran pristup podacima.

„Nosioci podataka kao što su kreditne institucije, osiguravači i druge finansijske institucije koje imaju podatke o klijentima nisu uvjek u obavezi da omoguće pristup korisnicima podataka kao što su finansijsko-tehnološke (fintech) kompanije ili finansijske institucije koje pružaju finansijske usluge i razvijaju finansijske proizvode“, navodi se u nacrtu teksta.

Firme koje posjeduju podatke bile bi u obavezi da ih na zahtjev korisnika podjiele sa kompanijama koje su članice programa za dijeljenje podataka bez nepotrebnog odlaganja u realnom vremenu. Ovo uključuje informacije o uslovima hipoteke, kreditnim ili štednim računima, ulaganjima u finansijske instrumente, kriptoaktivu, penzijska prava i pružanje proizvoda neživotnog osiguranja.

Zauzvrat, vlasnici podataka, kao što su banke i osiguravači, mogli bi da zatraže „razumnu nadoknadu“ za tehnički posao potreban da bi se omogućilo dijeljenje, prema nacrtu regulative, koji je još uvjek podložan promjenama prije njegovog očekivanog objavljivanja 28. juna. Za preduzeća male i srednje veličine, kompenzacija bi trebalo da pokrije samo troškove olakšavanja pristupa.

„Opšti cilj ovog predloga je da promoviše digitalnu transformaciju i ubrza usvajanje poslovnih modela zasnovanih na podacima u finansijskom sektoru EU kako bi se poboljšali ekonomski rezultati za korisnike finansijskih usluga i firme u finansijskom sektoru“, navodi se u tekstu, piše Bloomberg.

Predlog će takođe imati za cilj da obezbijedi efikasnu kontrolu za klijente nad njihovim podacima. Finansijske firme koje posjeduju takve informacije moraju im ih učiniti dostupnim „bez nepotrebnog odlaganja, besplatno, kontinuirano i u realnom vremenu“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *