“Posao je gotov, sada možemo da idemo kući!”: 10 stvari koje o biznisu možemo da naučimo od Nikole Jokića

Dodajte komentar

O Nikoli Jokiću, njegovom životu i uspjesima u karijeri profesionalnog košarkaša, malo toga ostaje nedorečeno. Od prve titule najkorisnijeg igrača NBA lige u sezoni 2020/21. do jučerašjneg osvajanja šampionata NBA lige, 28. godišnjak samo niže uspjehe i mnogi će de reći da je to nomralno ako imamo u vidu rad, trud i upornost na osnovu kojih je prepoznatljiv.

Priče o njegovom životu i odlasku Ameriku, i pomenutim uspjesima je svima poznata, i iz nje imaju mnogo šta da nauče kako o životu, tako i o poslu. U nastavku vam donosimo top 10 biznis lekcija Nikole Jokića.

“Pobijediti je zapravo veoma zabavno”

Nikola Jokić je jednom izjavio da neće više igrati košarku kada ga to ne bude zabavljalo. Slično je i u biznisu, gdje je uspjeh mnogo izvjesniji kada radite posao koji volite i koji vam donosi svakodnevno ispunjenje.

„Kad postigneš koš to samo tebe učini srećnim, a asistencijom usrećiš kolegu saigrača. Znači da asistencija usreći dva čovjeka.”

Nikola Jokić stalno ističe značaj timskog rada, a to bi trebalo da bude dobra poruka i za sve poslovne ljude. Možda neke nagrade ili bonuse dobijaju pojedinci, ali su najveći uspjesi uvjek plod zajedničkog rada cijelog tima i dobre organizacije posla.

“Svaki trener mi je dao slobodu da uradim svoju stvar, svaki mi je dozvolio da prikažem svoje vještine”

Uloga menadžera nije samo da upravlja poslovima i vodi računa da se ispunjava norma u kompaniji. Jedna od najznačajnijih uloga rukovodilaca je da prepozna potencijale zaposlenih i da im pronađe pravo mjesto u timu, odnosno da im pruži priliku da iskažu svoje znanje i kreativnost.

“Voleo bih da deca zbog mene odu i bave se sportom i ukoliko uspijem to da uradim biće to moj najveći uspjeh”

Najuspješniji menadžeri, direktori, vlasnici kompanija trebalo bi na vrijeme da razmišljaju o nasljednicima. Često upravo najveći umovi vrlo brzo shvate da za dugoročan uspjeh moraju imati uz sebe saradnike na koje mogu da se oslone u svakom trenutku, kao i narednu generaciju lidera koja će nastaviti istim stopama.

“Kada sam imao 14 ili 15 godina, odustao sam od košarke i okrenuo sam se konjima. Nisam išao na treninge šest ili sedam mjeseci. Nisam osjećao da treba da idem, ni tata me nije forsirao. I posle tih šest mjeseci, samo sam otišao na košarku, samoinicijativno”

Iako većina poslova danas zahtijeva i sposobnost “rada pod pritiskom”, nerijetko najbolji rezultati i najkreativnije ideje dolaze iz potpuno drugačije atmosfere, spontano i neplanirano. Zaposleni često najznačajnije rezultate postižu baš kada im šefovi dozvole da primijene neku od ideja koje “iskaču iz šablona”.

“Želimo da napravimo jednu pristojnu štalu za 20 konja, gdje bi se bavili odgojem, a tu bi trebalo da budu i pomoćni objekti. Biće to ulaganje od oko milion eura u obnovu hipodroma u Somboru”

Društvena odgovornost je sastavni dio poslovanja kompanija danas. Baš kao što i Nikola Jokić posle uspjeha u NBA nije zaboravio na rodno mjesto i omiljeni hobi, tako ni kompanije ne bi trebalo da zaborave na okruženje u kome rade i na dobrobit društva u kome posluju.

“Smatram da su jedini mišići koji su potrebni u košarci oni koji se nalaze u mozgu”

Nove ideje i kreativna rješenja oduvjek su bili cijenjeni u poslovnom svijetu, a danas je više nego ikada očigledno da je “kliker” vrijedniji od “bicepsa”. U vremenu novih tehnologija kada se događaji smjenjuju nevjerovatnom brzinom, svaka kompanija koja neko vrijeme ne raste, zahvaljući novim idejama i kreativnosti, vrlo brzo propada.

“Pobjeda u novembru je jednako važna kao i pobjeda u maju sljedeće godine”

Planiranje na duge staze značajno je baš kao i dnevni ciljevi i realizacija zadataka na dnevnom nivou.

I za sam kraj.

“Posao je gotov, sada možemo da idemo kući!”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *