UBS okončao preuzimanje Credit Suissea

Dodajte komentar

Švajcarski bankarski div UBS dovršio je kupovinu svog bivšeg konkurenta Credit Suisse, objavila je banka u otvorenom pismu objavljenom danas u švajcarskom dnevniku NZZ.

“Završili smo pravno preuzimanje Credit Suisse”, saopštili su iz banke, dodajući da je to “početak novog istorijskog poglavlja za novi subjekt”.

Otkupom se stvara megabanka kakva nikada prije nije postojala u Švajcarskoj. Njegova veličina zabrinjava i političke zvaničnike. Hiljade radnih mjesta moglo bi nestati samo u Švajcarskoj zbog dupliciranja nakon spajanja banaka.

Credit Suisse Bank, druga najveća banka u Švajcarskoj, u martu je preko noći postala insolventna zbog niza loših investicionih odluka i straha klijenata koji su u panici podigli svoju štednju.

Švajcarske su vlasti, uz podršku švajcarske centralne banke i finansijskih regulatora, pristale da prodaju Credit Suisse UBS-u za 3,25 milijardi dolara.

Spajanje otvara veliki posao za UBS, koji je u otvorenom pismu naglasio svoj konzervativni pristup riziku i rekao da neće pristati na kompromis.

Šef Švajcarske nacionalne banke Thomas Jordan smatra da nije bilo drugog rješenja.

“Naravno da je šteta što je sada ostala samo jedna (velika banka). Ali siguran sam da bi došlo do međunarodne krize da je otkup banke od strane UBS-a propao, a za Švajcarsku bi bilo još gore”, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *