“Grbalj” iznajmili na sedam dana, dok ne kupe ostatak flote

Dodajte komentar

Nakon zakupa trajekta “Igalo”, Morsko dobro je zakupilo još jedan od trajekata Pomorskog saobraćaja, “Grbalj” i to na sedam dana, saopšteno je iz ovog državnog preduzeća.

Toliko je i ostalo do isteka javnog poziva koji je Morsko dobro raspisalo za kupovinu šest trajekata ukupne vrijednosti 8,1 milion eura bez PDV-a, koje će, sudeći prema tehničkoj specifikaciji tendera, kupiti upravo od Pomorskog saobraćaja. Dogovor oko zakupa još jednog trajekta, sudeći prema podacima sa portala javnih nabavki, nije sproveden kroz ovaj sistem. Ovim zakupom, Morsko dobro trenutno raspolaže sa četiri broja i, kako navode, spremno dočekuju glavnu turističku sezonu. Navode da bi sljedeće nedjelje trebalo da stigne i trajekt koji su u Grčkoj kupili za 3,2 miliona eura čiji je kapacitet 90 vozila. Trenutno, pored Igala i Grblja, saobraćaju trajekti “Vasilije” i “30. avgust”.

“Do sada je prihod od ovog posla iznosio 631.201,81 eura”, saopštili su iz Morskog dobra.

Prethodno su na dva mjeseca zakupili trajekt “Igalo što će ih koštati 24.998,96 eura mjesečno bez PDV-a. U javnom pozivu za kupovinu šest trajekata stoji da postojeći kapaciteti uskoro neće biti dovoljni da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja, zbog čega je neophodno kupiti dodatne trajekte odgovarajućih kapaciteta. Prema uslovima tendera, ponuđač bi pet trajekata trebalo da dostavi najkasnije do 15. jula, dok je rok za šesti trajekt i rezervne djelove mart iduće godine. Ponuđaču će novac biti isplaćen nakon isporuke brodova. Tender je podijeljen u sedam partija, pa je najskuplji trajekt koji traže vrijedan 2,8 miliona eura, a najjeftiniji 110 hiljada eura. Preostali će koštati 140 hiljada, 150 hiljada, 900 hiljada i 1,7 miliona, a rezervni djelovi i prateća oprema 910 hiljada eura.

Karta za automobile do kraja septembra je pet eura, za motocikle 2,5 eura, automobile sa prikolicom i kombije 9,30, kamione do pet tona i minibuseve 22+1 sjedišta 10,5 eura, kamione preko pet tona 14,5 eura, autobuse 17,5 eura, šlepere i prikoličare 25,5 eura, a vangabaritna vozila 29 eura. Uvedena je i mjesečna karta od 100 eura za građane koja uključuje 50 prelazaka trajektom u jednom pravcu mjesečno, dok je za stanovnike Tivta i Herceg Novog predviđena povlašćena karta za auta i motocikle od tri, odnosno 1,5 euro.

Morsko dobro je u februaru preuzelo ovu liniju, nakon odluke Vlade da ne produži koncesiju Pomorskom saobraćaju. Trenutno u floti imaju trajekt “Vasilije Briv konstrakšna, “30. avgust” spašen od rezanja za 569 hiljada eura, “Igalo”, iznajmljen početkom maja. U Grčkoj je kupljen “Telamon” za 3,2 miliona eura, ali još nije stigao. Tender za kupovinu komplatne flote Pomorskog saobraćaja za 8,1 milion eura raspisan je 31. maja.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *