Odluka Fonda PIO u četvrtak: Vlada se ne izjašnjava o vanrednom povećanju penzija

Dodajte komentar

Upravni odbor Fonda PIO u četvrtak će na sjednici donijeti odluku o redovnom usklađivanju, odnosno povećanju penzija u iznosu od 5,4 odsto, potvrđeno je nezvanično “Danu” iz te institucije. Iz istog izvora rečeno je i da još uvijek nema odgovora izvršne vlasti da li će biti odobreno i vanredno usklađivanje u iznosu od dodatnih 2,95 odsto, ali da se nadaju da će u narednim danima biti odobreno. Uvećane penzije penzioneri će primiti u junu, a povećanje se odnosi na majsku penziju.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, na čijem čelu je Admir Adrović, već sedam dana ne odgovara na pitanja “Dana” hoće li i iz kojih sredstava povećati penzije za dodatnih 2,9 odsto, što je od njih tražio Fond PIO. Tačnije, sedam dana nam obećavaju da će nam odgovoriti, ali nikako da to urade. Odgovori koje treba da nam pošalju zanimaju preko 100 hiljada penzionera, koji čekaju da vide za koliko će im penzije biti uvećane.

“Dan” je prošle sedmice pisao da će Fond PIO na osnovu Zakona o PIO donijeti odluku da se primanja najstarije populacije uvećaju za 5,4 odsto, dok je uz tu odluku od Vlade tražio i dodatno usklađivanje penzija od 2,95 odsto. Ovo će biti drugo godišnje usklađivanje penzija, a prvo je bilo u januaru, pa su penzioneri u februaru dobili uvećane penzije za 2,5 odsto. Naredno usklađivanje predviđeno je za septembar.

Prosječna penzija u Crnoj Gori u februaru ove godine iznosila je 374 eura, dok je na kraju prošle godine iznosila oko 359 eura. Korisnika penzija u Crnoj Gori ima nešto više od 120.000, a od prošle godine penzije se usklađuju tri puta godišnje, odnosno u januaru, maju i septembru. Od januara ove godine najniža penzija projektovana je na iznos od 270 eura.

Prema prošlogodišnjim podacima Fonda PIO, minimalnu penziju u Crnoj Gori primalo je oko 40.000 penzionera, dok je penziju od 253,61 do 400 eura primalo oko 36.000. Posmatrajući situaciju sa rastućom inflacijom koja je od prošle godine donedavno zadesila gotovo čitav svijet, ali i Crnu Goru, gotovo dvije trećine penzionera primalo je naknade znatno niže od minimalne zarade koja kod nas od februara prošle godine iznosi 450 eura. Penzije do 500 eura primalo je oko 13.000 najstarijih sugrađana, dok je skoro 20.000 njih imalo naknade u rasponu do 2.000 eura.

Prema zvaničnim podacima, prosječna penzija od prošle godine porasla je za skoro 30 odsto, ali je rast inflacije gotovo pojeo povećanje, s obzirom na to da je cijena hrane u istom periodu porasla za oko 35 odsto.

Vlada je nedavno kao pomoć penzionerima sa najnižim primanjima, kojih je oko 40.000, isplatila jednokratnu pomoć od po 150 eura, a sredstva su obezbijeđena od strane Evropske komisije koja je za prevazilaženje energetske krize Crnoj Gori namijenila pomoć u iznosu od 30 miliona. Prva tranša te pomoći iznosila je 27 miliona, a čak 8,5 miliona bilo je predviđeno za pomoć najugorženijim kategorijama stanovništva.

Tražili povećanje u iznosu stope inflacije

Penzioneri su u više navrata prošle godine protestovali zahtijevajući povećanje penzija na nivo približan minimalnoj zaradi, odnosno oko 400 eura. Revolt penzionera krenuo je nakon što su prošle godine uvećane minimalne i prosječne zarade u okviru programa “Evropa sad”, koji nije obuhvatio penzionere. Savez udruženja penzionera nedavno je zatražio da majsko usklađivanje penzija bude u iznosu stope inflacije kako bi se popravio životni standard penzionera.

Lani je inflacija bila 17 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *