Đukanović za Bankar: Ekonomije u regionu imaju rast ali životni standard se srozava

Dodajte komentar

Sve dok traje inflacija teško možemo govoriti o oporavku zemalja Zapadnog Balkana, kaže u intervjuu za portal “Bankar” Vladimir Đukanović poznatiji kao “srpski vuk” sa Volstrita koji je godinama radio u JP Morganu, a dobar dio svog života proveo je u društvu svjetske biznis elite.

“Ekonomije u Evropi i regionu imaju rast ali životni standard se i dalje srozava. Ovaj trend će trajati dok traje rat u Ukrajini i ako se deglobalizacija uspostavi. To neće biti dobro za globalni rast jer nema kompetitivne prednosti da donese najbolje proizvode po najboljim cijenama”, rekao je Đukanović.

Mišljenja je da Crna Gora ali i sve zemlje regiona ne mogu da ostvare svoj pun kapacitet, koji je ionako mali, dok ne riješe probleme sa državnim firmama koje su, kako kaže, izvor korupcije i manjka rasta produktivnosti.

“Privatni sektor i dalje mora da vuče prosjek za oba. To vam je kao da ste se pojavili na takmičenmju plivanja sa kamenom oko vrata. Reforme koje se rade u okviru pritisaka Evropske Unije su duplo golo. Taj ekonomski sistem je zastario i neprikladan je za radikalne tehnološke promjene, a mi ni njemu nismo u stanju da se u potpunosti prilagodimo”, kazao je Đukanović.

Ono što je izvjesno, kaže, u narednom periodu nas očekuje dalji rast kamatnih stopa na kredite. To znači da ćemo se u godinama pred nama zaduživati skuplje.

Balkanci najviše ulažu u nekretnine

Posljednje tri godine krize pravile su problem i onima koji su imali neku vrstu ušteđevine. Kako bi novac zaštitili od inflacije mnogi su se odlučivali da ga u nešto investiraju. Mali je procenat onih koji su ga uložili na berzu dok je ogromno interesovanje i dalje za tržište nekretnina.

“U našem regionu to se radi isključivo zbog manjka alternative.  Nekretnine su rizičnije i operativno komplikovanije od pasivnog ulaganja u berzu.  Da ste 80tih godina prodali stan u Beogradu od 100m2 recimo za 50.000 dolara, danas biste imali 2.982.500 dolara. Jasna vam je razlika”, kazao je Đukanović.

Mišljenja je da zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost kada je riječ o investicijama u turizam, proizvodnji hrane i IT sektor. No, kaže I da tržište kripto valuta ima budućnost.

“Kripto je neminovna budućnost. Pitanje je samo u kojoj mjeri i za koji vremenski period. Države rade sve da ne dozvole proliferaciju kripta, ali uzaludno.  Pitanje od million dolara je ne DA LI, već u kojoj formi i koji kripto sistemi imaju budućnost”, zaključio je Đukanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *