Centralne banke planiraju da ulažu u zlato

Dodajte komentar

Istraživanje Svjetskog savjeta za zlato pokazalo je da četvrtina od 59 anketiranih centralnih banaka namjerava da poveća svoje zlatne rezerve u narednih 12 mjeseci.

Istraživanje, objavljeno u utorak 6. juna, takođe, pokazalo je da sedam od deset centralnih banaka vjeruje da će se zlatne rezerve globalne centralne banke povećati u narednih 12 mjeseci, što je povećanje od 10 poena u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja.

Ovi podaci dokaz su da centralne banke pozitivno gledaju na ovakav vid investiranja, prenosi Business Times.

Zabrinutost zbog kamatnih stopa uticala je na odluke ispitanika o ulaganjima u zlato. Ovakve odluke prati i zabrinutost zbog inflacije, geopolitičke nestabilnosti, kao i ekoloških i socijalnih pitanja.

Faktori koji su okarakterisani kao manje zabrinjavajuć, u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima, uključuju brigu zbog trenutnih i budućih pandemija, kao i digitalnih valuta, prenosi Biznis.rs.

Ispitanici su, takođe, bili pesimistični po pitanju buduće uloge američkog dolara. Tačno polovina misli da će procenat denominiranih rezervi u američkim dolarima biti između 40 i 50 procenata u narednih pet godina, što je manje od 51 procenta, koliko iznosi u trećem kvartalu 2022. godine.

Blizu 60 odsto misli da će zlato biti skuplje u narednih pet godina, između 16 i 25 ukupnih rezervi, u poređenju sa 15 odsto u trećem kvartalu prošle godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *