Predmet “Stanovi”: Nismo mi, Vlada je…

Dodajte komentar

Od Vlade Duška Markovića na koncu je zavislo ko će dobiti stan, odnosno novac za rješavanje stambenog pitanja, a Komisija za stambena pitanja samo je davala preporuke.

To je juče, između ostalog, objašnjeno specijalnom tužiocu Vukasu Radonjiću, tokom saslušanja funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Predraga Boškovića, Suada Numanovića i Dragice Sekulić, osumnjičenih da su mimo zakona davali stanove povlašćenima iz sve tri grane vlasti.

Boškovića kao predsjednika, a ostale kao članove Komisije, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči da su donosili odluke o rješavanju stambenih potreba funkcionera suprotno propisima i tako drugima pribavljali imovinsku korist koja prelazi 30.000 eura.

Nešto poslije 8 sati, on je juče pred specijalnim tužiocem Radonjićem negirao krivicu, iznio odbranu i odbio da odgovara na pitanja.

Isto su uradili i Numanović i Sekulić, koji su saslušani u 11, odnosno 13 sati.

Prema saznanjima “Vijesti”, Bošković je tužiocu rekao da kasa za stanove i kredite nije bila u rukama Komisije, da oni nisu davali novac, već Vladi dostavljali preporuku, nakon čega je izvršna vlast odlučivala…

“Ovo je politički pritisak”

Bošković je juče novinarima rekao da je u pitanju politički pritisak koji se želi izvršiti na njega i njegove kolege i političku grupaciju kojoj pripadaju, a ne nezakonito činjenje.

Istakao je da je prva krivična prijava zbog dodjele stanova pokrenuta pred parlamentarne izbore 2020. godine i da je nakon izbora SDT odbacilo kao neosnovanu:

“Dvije godine se oko toga ništa nije dešavalo. U susret lokalnim izborima 2022. godine odlazeći premijer je zarad svojih političkih poena iz naftalina izvadio taj slučaj i pokrenuo opet priču, potpomognut određenim medijima, kako bi ostvario, kako sam rekao, političke benefite za sebe i svoju stranku”.

Optužio je Abazovića da je tu priču pokrenuo “u momentu kada je oko njega i njegovih kriminalnih aktivnosti vezanih za šverc duvana bila ispletena mreža”.

“Kako bi skrenuo temu i u izbore ušao sa drugom temom, koja njemu može donijeti određenu političku korist”.

Njegov branilac, advokat Zoran Piperović, rekao je da je Bošković u potpunosti negirao izvršenje krivičnog djela, objasnio kakva je bila procedura, šta je radila Komisija, a šta Vlada.

Numanović nije želio da odgovara na pitanja novinara, a njegov pravni zastupnik, advokat Mihailo Volkov, kazao je da očekuje da tužilac nakon saslušanja odbaci krivičnu prijavu.

On je problematizovao i to što se “u proces saslušanja osumnjičenih ušlo nedelju dana pred izbore”.

Volkov je ocijenio da je krivična prijava paušalna i prozivoljna, da se u njoj ne navodi ni koje su im, od tri zakonom predviđene radnje, stavljene na teret.

“Radili smo zakonito”

Na pitanja novinara nije htjela da odgovara ni Dragica Sekulić.

Njen pravni zastupnik, advokat Nikola Martinović, kazao je da je Sekulićeva saslušana po prijavi koju je podnijela Vlada, a potpisao premijer u tehničkom mandatu:

“Zbog optužbi da su napravili zloupotrebu službenog položaja dodjeljujući stanove službenicima i funkcionerima koji su bili zaposlenici Vlade Crne Gore. Dragica Sekulić, kao član Komisije, saopštila je da ima neriješeno stambeno pitanje, da nikada od te Komisije nije dobila bilo kakvu korist, ili nekome pričinila korist, nanijela Vladi štetu… Da se ona, u toj Komisiji, ponašala u cjelosti sa politikom Vlade – da se rješavaju stambena pitanja svih zaposlenih u državnom aparatu i da su sve odluke Komisije, u stvari bile odluke Vlade Crne Gore”.

Martinović je rekao i da je njegova branjenica tužiocu saopštila da su sve odluke donosili zakonito, te da o tome postoje dokazi u Vladi.

Vijesti su krajem prošle sedmice objavile da SDT sumnjiči funkcionere Markovićeve Vlade da su dodjelom stanova i stambenih kredita, pričinili višemilionsku štetu državi.

Na spisku osumnjičenih su i funkcioner Socijaldemokrata, Ivan Brajović i bivši šef kabineta predsjednika države i nekadašnji konzul u Sremskim Karlovcima, Dražen Miličković. Njih dvojica za danas su dobili poziv da se jave tužiocu. Za 7. jun zakazano je saslušanje Damira Šehovića (SD), Budimira Šegrta (DPS) i Osmana Nurkovića (BS).

Predmet u kom su oni osumnjičeni formiran je nakon što je Vlada Dritana Abazovića krajem prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv više funkcionera bivše vlasti, koje su osumnjičili da su zloupotrebom službenog položaja, prilikom dodjele stambenih kredita, pričinili višemilionsku štetu državi.

Abazović je u aprilu 2023. godine SDT-u podnio dopunu krivične prijave.

U krivičnoj prijavi Vlade navodi se da su bivši predsjednik i članovi Komisije oštetili državu za 1.823.000 eura, tako što su od 2016. do kraja 2020. godine podijelili stambene kredite za preko stotinu tužilaca, sudija, poslanika, ministara i drugih državnih službenika i funkcionera. Navodi se da je Komisija donosila odluke o dodjeli kredita suprotno odredbi člana Odluke kojom je propisano da se funkcioneru može dodijeliti kredit “za poboljšanje uslova stanovanja do 15.000 eura”.

Njihovim odlukama stanove su dobili bivši predsjednik Ustavnog suda, Dragoljub Drašković, (109 kvadrata za 24.290 eura), bivši specijalni tužilac uhapšen zbog sumnje da je radio za kavački klan Saša Čađenović (89 kvadrata za 18.576 eura), specijalna tužiteljka Lidija Vukčević (75 kvadrata za15.653 eura), bivši ministri Šehović (89 kvadrata za 22.922 eura), Nurković (zamjena stana od 60 za stan od 90 kvadrata uz doplatu od 4.610 eura)…

Na spisku zvaničnika kojima je Komisija navodno podijelila kredite mimo odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, bili su bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, potpredsjednik Vlade i lider i nekadašnji poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, bivša viša tužiteljka Vesna Jovićević, bivši poslanik DPS-a i ambasador Obrad Mišo Stanišić…

I branilac je dobio stan…

Bošković je juče ranije rekao da je premijer Dritan Abazović iz “naftalina izvadio slučaj” i da je riječ o političkom pritisku.

Abazović je, komentarišući tu izjavu, kazao da ne zna što je SDT čekao do sada: “Mislim da je tu država višemilionski oštećena. Mislim da bi svako dijete u osnovnoj školi to moglo da dokaže”, kazao je, dodajući da je Bošković na saslušanje došao sa advokatom koji je dobio stan po povlašćenim uslovima.

Ustvrdio je da je Komisija novac “davala kao na pijaci”:

“Vesna Medenica je tražila 30 hiljada, oni joj dali 40 hiljada. Zamislite to. U pitanju je mnogo korisnika, više godina je trajalo, više je faza u kojima su se dijelili stanovi. Nisu išli ljudima kojima su zaista bili potrebni, koji su ugrožene kategorije, već ministrima, sudijama koji su imali velike nadoknade”.

Bošković je juče na saslušanje došao sa advokatima Zoranom Piperovićem i Mihailom Volkovom.

Volkov je, navodno, 2019. godine, kao tadašnji ge­ne­ral­ni di­rek­tor Di­rek­to­ra­ta za ljud­ske re­sur­se u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne, ku­pio sta­n po po­vla­šće­nim uslo­vi­ma – za sve­ga 9.750 eura.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *