OPEC dogovorio novo smanjenje proizvodnje nafte

Dodajte komentar

Ministri zemalja Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastali su se u Beču zbog dogovora o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte, a Saudijska Arabija je pristala na smanjenje za dodatnih milion barela dnevno poslije višesatne rasprave, prenosi Tanjug pisanje Bloomberga.

“Ukupna proizvodnja sirove nafte za članice OPEC i OPEC+ od 1. januara do 31. decembra 2024. godine treba da se smanji na 40,46 miliona barela dnevno”, navodi se u saopštenju izdatom poslije sastanka, prenosi TASS.

Članice OPEC+ će ukupno smanjiti proizvodnju za 1,39 miliona barela dnevno.

OPEC je saopštio da je odluka o smanjenju proizvodnje nafte donesena kako bi se postiglo i održalo stabilno tržište nafte i osigurala dugoročna mjerila za tržište.

Kako navodi Bloomberg, saudijski potez je najznačajniji dio dogovora, koji takođe uključuje i sporazum kojim će se produžiti dobrovoljna smanjenja i tokom 2024. godine.

Neiskorištene kvote afričkih članica

Glavni dobitnik ovog sporazuma su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji dobijaju pojačanje svoje kvote za sljedeću godinu.

To ide na račun afričkih članova OPEC-a, od kojih je zatraženo da se odreknu dijela svoje neiskorištene kvote.

Ujedinjeni Arapski Emirati dobijaju povećanje od oko 200.000 barela dnevno, dok Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Nigerija, Azerbejdžan, Bruneji, Malezija i Sudan idu na smanjenje.

Ruska kvota za proizvodnju nafte u 2024. godini, prema dogovoru u OPEC-u, smanjena je na 9.828 miliona barela dnevno, dok će proizvodnja za 2023. godini biti 10.478 miliona barela dnevno. Agencija TASS navodi da je tako kvota za narednu godinu smanjena za 650.000 barela dnevno.

Naredni ministarski sastanak OPEC+ biće održan 26. novembra u Beču.

Tanjug

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *