Kako se vratiti u igru nakon poslovnog neuspjeha?

Dodajte komentar

Preduzetnici su poznati po tome da vole planiranje, preuzimanje rizika i hrabro kretanje u akcije! Ali velike rizike prate i povremeni neuspjesi. Što se događa nakon neuspjeha? Kako zadržati svoj pozitivni preduzetnički duh i nastaviti s ostvarenjem ciljeva?

Priznajmo: neuspjeh svakome od nas teško pada, a ako nam je neki projekat doista bio važan – još i teže. Konačno, preduzetnicima je njihova firma poput djeteta! Dakle, da – svaki neuspjeh u karijeri jest poput udarca. Bilo da se radi o malom projektu koji se nije razvijao onako kako smo planirali ili je neki puno veći projekt doživio fijasko – za nas je to udarac preko kojeg ne možemo lako preći.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da u takvim situacijama ostanete pozitivni, zadržite motivaciju i pokušate ponovo.

Nemojte sebi nametati osjećaj krivice

Prije svega, nemojte na sebe svaljivati krivicu. Sada nije vrijeme da se osjećate posramljeno, ogorčeno ili da žalite za nečim. Sada je vrijeme da se fokusirate, analizirate situaciju, povežete se s ljudima koji vam mogu pomoći i počnete da mijenjate stvari na bolje. Činjenica je da nema osobe koja nije u životu doživjela neki neuspjeh. Ponekad jednostavno ne uspijevamo, ma koliko truda ulagali.

U poslu – kao i u životu – doživljavamo uspone i padove, dobitke i gubitke. Neuspjeh nećete doživjeti samo ako nikada ne pokušate ništa novo. Ali, isto je tako sigurno da tada nećete ni napredovati. Činjenica je da ne možete baš u svemu biti dobri. Osim toga, da biste se u nečemu usavršili, potrebna je praksa. Potrebni su vam pokušaji i greške. Neuspjesi nam pomažu da se razvijamo. Stoga gledajte na neuspjeh kao na dragocjenu lekciju, a ne kao na neugodu koja vas je snašla.

Sagledajte širu sliku

Čak i ako će taj neuspjeh uticati na cijelu vašu karijeru, stavite ga tamo gdje mu je mjesto. Iako često mislimo da je posao sve u našem životu – to nije tako. Trenutak u kojem se suočavate s neuspjehom, prilika je da zastanete i prisjetite se te istine. Shvatite da vas neuspjeh, s kojim ste se suočili, ne definiše kao osobu. Ustvari, to je možda samo “kiks” potreban da se uspnete na sljedeći nivo. Teška razdoblja dio su preduzetničkog putovanja u kojem se najvrjednije lekcije teško stiču.

Proslavite dobre trenutke. Prisjetite se osjećaja s kojim ste kretali u svoju avanturu. Može li ovo razočaranje zasjeniti sve vaše dosadašnje pobjede? Sačuvajte ovaj osjećaj za vrijeme kada ćete se ponovno suočavati s nekim razočaranjem.

Vratite se u igru

Što je, dakle, sljedeće? Što biste mogli da učinite da se to ponovi? Gdje vidite sebe u ovo vrijeme sljedeće godine? Dozvolite sebi da neko vrijeme budete tužni, istražite detalje onoga što se dogodilo da bi na površinu izašla prava pitanja i, nakon što osjetite da ste zatvorili jedno poglavlje, vratite se svom zacrtanom putu. To je trenutak kada treba da istrajete, skinete prašinu sa sebe i krenete dalje. Čak i ako ste u situaciji da ne možete puno da planirate, napravite jedan korak u željenom smjeru.

Prihvatite neuspjeh – kakav god da je – kao priliku. Možda upravo sada treba da krenete drugim putem. Možda je upravo sada vrijeme da investirate u sebe, pronađete mentora, upišete kurs, naučite novu vještinu… Nova preduzetnička ideja možda upravo sada sazrijeva u vama. Dajte joj priliku da se razvije i procvjeta, a zatim aktivirajte sve svoje potencijale da je realizujete.

Preduzetnik.biz/Inc.com

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *