Koliko traje USB disk?

Dodajte komentar

Najpraktičniji način fizičkog prijenosa podataka, USB disk, sa cloud erom pao je u drugi plan. Ipak, još je jeftino i praktično rješenje, a i sigurno s obzirom da se koristi fizički.

Postoji nekoliko bitnih faktora koji utiču na sami životni vijek USB diska – kvalitet, ciklus pisanja, temperatura i uslovi u kojima se čuva. Sve to je potpuno logično jer važi i za sve ostale diskove, kao i mnoge uređaje.

Nažalost, tačan odgovor na samo trajanje USB diskova – ne postoji, jer neki izdrže i do deset godina, pa i duže ako se drže u dobrim uslovima ili štede od korištenja. U tom slučaju, podaci na njemu ostaće netaknuti pa ako neko ima USB s bitcoinima iz 2009. i nađe ga, postoji šansa da će sve na njemu ostati kako je bilo i prije 14 godina.

Zašto se ipak spominje rok od deset godina? Zato što JEDEC JESD47 standard propisuje da flash memorija može da izdrži deset sati rada na 125 stepeni Celzijusa, što je ekvivalent rada deset godina na 55 stepeni Celzijusa. Ukratko, desetogodišnji vijek trajanja nije proizvoljna brojka. Naravno, u praksi stvari ne funkcionišu baš tako…

Ipak, ako želite da osigurate i imate USB disk koji će vam služiti godinama, potrebno je uložiti malo više novca. Srećom, u današnje vrijeme više nisu skupi: one od 128GB možete naći i za manje od deset eura, s tim da se radi o renomiranim brendovima kao Samsung, ScanDisk ili Kingston. Uz to, izbjegavajte ekstremne temperature, što je jako bitno za očuvanje podataka.

Iako će neki reći da im je to dosadno, bitno je sigurno “izvlačiti” USB disk nakon korištenja. To je onaj famozni “Safely Remove Hardware” i kad piše da je spreman – tad izvucite disk. Naravno, radite redovno back-up da se ne bi neugodno iznenadili. Na nekoliko mjeseci provjerite integritet podataka kako biste se uvjerili da im je moguće pristupiti bez problema.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *