Američki Senat odobrio podizanje granice duga

Dodajte komentar

Senat Sjedinjenih Američkih Država je usvojio predlog zakona kojim se suspenduje dosadašnja gornja granica državnog duga i uvode ograničenja potrošnje administracije zaključno sa izborima 2024. godine, čime je okončana drama koja je prijetila da izazove svjetsku finansijsku krizu.

Ovaj zakon se sada šalje predsjedniku Joeu Bidenu, koji se oko zakona dogovorio sa predsjednikom Predstavničkog doma Kevinom McCarthijem. Biden će predlog potpisati u narednim danima, prije probijanja roka kada bi država faktički bankrotirala.

Za usvajanje je glasalo 63 senatora, dok je 36 člana gornjeg doma bilo protiv. Predlog su na svojim leđima iznijeli centristi iz obije glavne stranke, od kojih mnogi nisu bili zadovoljni djelovima sporazuma, ali su bili ubijeđeni da njihova zabrinutost nije vrijedna rizika od haosa koji bi izazvao bankrot.

“Ako ovo uradimo, nećemo bankrotirati”, rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer neposredno prije glasanja. “To je veoma, veoma važno.”

Prema kretanjima na tržištu vidi se da investitori računaju da je rizik od bankrota SAD otklonjen i sada se fokusiraju na druge stvari, kao što su sljedeći potezi Federalnih rezervi. Prinosi na državne obveznice su na azijskim berzama pali, a vrijednost akcija je nastavila da raste, nošena uspjehom dionica tehnoloških kompanija.

Kompromis je postignut nakon nedjelja razgovora u četiri oka, a upiranja prstom u drugu stranu bila su veoma česta. Donošenje zakona oko kojih bi se saglasile obe strane je postalo retkost u polarizovanom Vašingtonu. Sklapanje dogovora postalo je vještina kojoj je malo ljudi vično.

Provlačenje zakona kroz Senat u četvrtak uveče trajalo je satima. Nezavisna senatorka Kyrsten Sinema je u svojim brendiranim patikama satima trčala između republikanaca i demokrata.

Na kraju, odlučili su se da dozvole neuobičajeno brzo glasanje o 11 amandmana – od kojih nijedan nije usvojen – i par Schumerovih izjava koje su imale za cilj da umire strahove od uvećanja obima potrošnje na vojsku, prenosi Bloomberg Adria.

Biden se u izjavi nakon usvajanja zahvalio predstavnicima obije strane, a sporazum opisao kao “podsjetnik na sve ono što je moguće kada u vidu imamo samo interes države”.

“Radujem se potpisivanju ovog zakona i to ću uraditi što prije”, rekao je. Iz Bijele kuće su rekli da će se predsednik obratiti građanima u petak uveče kako bi izložio detalje sporazuma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *